Urbanisme i Planejament

Et trobes a:Inici/Urbanisme i Planejament/Notícies/El termini d’informació pública del polígon de Torreblanca-Quatre Pilans començarà l’1 de setembre i s’allargarà 45 dies

El termini d’informació pública del polígon de Torreblanca-Quatre Pilans començarà l’1 de setembre i s’allargarà 45 dies

L’Ajuntament de Lleida, a disposició dels titulars de finques per a informació, consultes i assessorament en la presentació d’al·legacions. L’àrea d’usos industrials té 433 ha i inclou una vintena d’habitatges. La Paeria analitzarà la situació de tots els habitatges afectats per aquesta actuació, que es regiran amb una Junta de Compensació.

Data publicació: Divendres 05, agost del 2022


Imatge de la notícia El termini d’informació pública del polígon de Torreblanca-Quatre Pilans començarà l’1 de setembre i s’allargarà 45 dies

Imatge: (c) Ajuntament de Lleida

El període d’informació pública per al Pla Director del Polígon de Torreblanca Quatre Pilans, aprovat inicialment el passat 26 de juliol, començarà l’1 de setembre i s’allargarà 45 dies. L’alcalde accidental, Toni Postius, ha destacat avui que la voluntat de la Paeria és donar un temps ampli i mantenir la màxima comunicació i interlocució amb els titulars dels terrenys afectats perquè aquests puguin avaluar les seves opcions i presentar les al·legacions que considerin amb tots els elements a la mà.

En aquest sentit, l’Ajuntament de Lleida posa disposició dels interessats/des el telèfon 973 700 375, l’adreça electrònica planejament@paeria.cat i un codi QR (al gràfic adjunt) que permet fer consultes i tràmits on line. Així mateix, el Departament de Planejament i Gestió atendrà les visites de forma presencial durant tot el mes d’agost.

L’alcalde accidental ha remarcat que a les diferents presentacions públiques que s’han organitzat des del passat gener per presentar aquest projecte han assistit de l’ordre del 700 persones. "Sempre hi ha hagut un contacte directe amb els veïns i procurem que tothom surti guanyant", ha assegurat Postius. "La transformació del sòl sempre comporta dificultats perquè hi ha persones afectades i aquestes situacions es produeixen quan les ciutats avancen i s'han de desenvolupar infraestructures importants", ha dit. "El que volem és acompanyar en tot moment als possibles afectats, sobretot aquells que hi tenen l'habitatge, per veure en quina situació queden i poder garantir-los tots els seus drets", ha afegit.

 

Un màxim de vint habitatges afectats

Postius ha explicat que el polígon de Torreblanca-Quatre Pilans, impulsat per la Paeria i l’Incasòl, té un perímetre de 1.280 ha, de les quals 433 ha (el 30%) correspondran a usos industrials. En aquesta darrera part, hi ha 170 propietaris de finques i es localitzen 13 habitatges amb un total de 41 persones empadronades.

Els habitatges que es veuran afectats per una possible expropiació no son els majoritaris i parlem màxim d’una desena d’habitatges. La resta d’habitatges s'incorporaran al sector mitjançant un sistema de cooperació. Es crearà una junta de compensació on els propietaris adopten les decisions per majoria. Val a dir que el sector del polígon on es troben les grans parcel·les industrials és majoritàriament de titularitat pública, el 98% (Incasòl i Paeria).

L’alcalde accidental ha assenyalat que la Paeria està duent a terme una tasca molt minuciosa per comprovar la documentació i la legalitat de totes les construccions que hi ha en aquest àmbit, algunes de les quals tenen una antiguitat de dècades. Val a dir que les edificacions realitzades abans del 1956 es consideren legalitzades però, per a la resta, cal verificar documentació i referències. Per tant, amb els habitatges registrats fins ara podrien arribar a ser una vintena. En tot cas, l’Ajuntament ofereix tota la col·laboració municipal per analitzar cada cas i avaluar les possibilitats de cada finca d’acord amb els seus propietaris.

Trasllat de la sub-estació de Magraners

Postius també ha explicat que s’ha reservat diferents espais en l’àmbit per tal de construir les infraestructures de transformació elèctrica necessàries pel nou polígon, a més de permetre el trasllat de la sub-estació que es troba actualment al barri dels Magraners, quan sigui necessari.

Protecció mediambiental

El Pla Director de Torreblanca-Quatre Pilans inclourà els traçats de les línies d'evacuació elèctriques i plaques fotovoltaiques projectats que discorrerien pel terme municipal de Lleida. L'objectiu és evitar el pas per zones habitades d'una línia d'alta tensió i dues subestacions. Així mateix, es traslladaria la subestació de Magraners a l'àmbit del futur polígon. La ubicació d'aquests projectes en l'àmbit industrial permetria protegir la població dels seus efectes i, a la vegada, preservar el patrimoni i l'activitat de l'Horta, afectats per alguns dels traçats, segons Postius.

L’alcalde accidental ha remarcat el respecte mediambiental amb què s’ha treballat el pla director. Entre altres, s’inclou un gran corredor verd a l’entorn de La Femosa i un espai per protegir una espècie vegetal pròpia de Lleida i en risc de desaparició, el “limonium catalaunicum”.

Aprovació definitiva

Es preveu aprovar definitivament el pla abans que acabi l'any i, en paral·lel, tramitar la gestió per l’adquisició del sòl i la urbanització, per començar les obres entre finals del 2023 o principis del 2024.

El polígon de Torreblanca-Quatre Pilans serà un dels sectors industrials més grans del país i l'Ajuntament de Lleida estima que s'hi poden crear entre 6.000 i 12.000 llocs de treball qualificats.

 

Et destaquem...