Habitatge i Transició Ecològica

Et trobes a:Inici/Habitatge i Transició Ecològica/Agenda 21 Escolar/Esmorzar Sostenible - Escola Residu Zero

Esmorzar Sostenible - Escola Residu Zero

Benvolguts/des a la campanya Esmorzar Sostenible - Escola Residu Zero!

Un nombre important de centres des d’EBMs a instituts ens heu comunicat la necessitat de tornar a fer campanyes pels Esmorzars Sostenibles, per tant, recuperem aquesta proposta educativa per reflexionar conjuntament sobre la generació i gestió dels residus a la comunitat educativa.

Proposem que realitzar una “fotografia inicial” de quins són els envasos que utilitzem actualment al centre per portar l’esmorzar, i generar accions en favor dels envasos reutilitzables. Posteriorment, farem una “segona fotografia” i podrem avaluar quin ha estat el nostre canvi d’hàbits i quina repercussió té en la producció de residus al nostre centre.

La proposta es pot arribar a realitzar a tota l’escola, a tot l’institut o a tot el centre. Però també es pot plantejar en una etapa, en un cicle, en un curs, inclús en un grup-classe, en funció de les possibilitats que tingueu de realitzar el treball associat i necessari entre la primera i la segona diagnosi.

Aquesta activitat s’emmarca dins de la Setmana Europea de la Prevenció de Residus 2019 (del 16 al 24 de novembre) i s’articula dins de l’eix temàtic de sensibilització ambiental del programa de l’Agenda 21 Escolar de Lleida.

OBJECTIUS DE LA PROPOSTA:

  • Fomentar la reducció dels embolcalls dels esmorzars i dels envasos d’un sol ús en general.
  • Afavorir la conscienciació, l’aprenentatge i la implicació de la comunitat educativa a favor de la reducció dels residus.

DOCUMENTS:

CENTRES INSCRITS: (consulta el mapa)

EBM Centre HistòricEscola Pinyana Escola Príncep de Viana
Escola Joan XXIII Escola Ciutat Jardí Institut Escola Magraners
Institut Ronda Institut Torre Vicens Institut Maria Rúbies
Institut Escola del Treball Institut Màrius Torres Institut Guindàvols
Institut Joan Oró Institut Samuel Gili i Gaya

 

1a Fase: Sensibilització

Si encara no heu pogut plantejar al centre o grup el PER QUÈ es important aconseguir uns Esmorzars Sostenibles, us aconsellem dedicar al menys una hora lectiva per visualitzar vídeo amb debat posterior (Exemple: Plastificats).

Més informació i enllaços al document Esmorzar Sostenible Pas a Pas, curs 2019/2020.

2a Fase: Diagnosi inicial o 1a diagnosi

Avalueu els nostres hàbits i ompliu la Fitxa Recollida dades – Esmorzar Sostenible.

  • Comptabilitzeu els envasos més d’un dia abans d’enviar els resultats.
  • Si realitzeu l’activitat a més d’un grup classe poseu els resultats en diferents fulls de l’Excel, si us plau. Indiqueu el curs el nombre d’alumnes.
  • Opcional: Peseu els envasos (us donarà informació si voleu debatre sobre el cost derivat de la gestió dels residus degut al cànon de cadascun dels residus).

Termini per enviar els resultats de la Fitxa Recollida dades – Esmorzar Sostenible fins al 30 de gener de 2020.

3a Fase: Activitats per al Canvi d’hàbits

Amb els resultats de la 1a diagnosi cada centre o grup establirà uns compromisos o accions destinades a millorar aquest resultats.

Termini per comunicar els compromisos o accions derivades de la 1a Diagnosi: dijous 13 de febrer de 2020. Indiqueu els vostres compromisos amb el formulari de l’enllaç (màxim 5 ítems).

Per a més informació de l'oferta formativa, AQUÍ

4a Fase: 2a diagnosi

Realitzarem el mateix procediment que per la 1a Diagnosi però desprès de realitzar les accions necessàries per arribar al compromís fitxat. Actualitzarem la Fitxa de resultats al Febrer.

Termini per enviar la informació de la 2a Diagnosi: dijous 14 de maig de 2020.

5a Fase: Resultats i Avaluació

Durant les dues últimes setmanes de maig es realitzarà l’anàlisi dels resultats i la necessària avaluació del procés d’aprenentatge i comunicació.

Els centres de secundària podran difondre les seves accions a la Fira de Projectes a l’Acte de Cloenda de Secundària.

Comunicació

  • Envieu fotografies de cadascuna de les fases si teniu la possibilitat.
  • Si feu difusió a les xarxes no oblideu etiquetar-nos indicant #A21ELleida.
  • Us convidem a elaborar una notícia pel butlletí temàtic “Residus, Consum i Canvi Climàtic” (termini 2/03/2020) amb algun article d’opinió, descriptiu o de recerca vinculat a la campanya.

Et destaquem...