MOBILITAT, SERVEIS URBANS I HORTA

Et trobes a:Inici/MOBILITAT, SERVEIS URBANS I HORTA/Horta/Les varietats tradicionals de l'Horta de Lleida

Les varietats tradicionals de l'Horta de Lleida

titol.JPG

Les varietats tradicionals de l'HORTA DE LLEIDA són aquelles varietats que s’han cultivat al llarg dels anys, amb uns gustos característics i lligat a un saber-fer local. 

Conservar les varietats tradicionals és conservar la identitat de l’HORTA DE LLEIDA, el seu paisatge i les seves persones.

L’HORTA DE LLEIDA, és l’espai agrari que envolta la ciutat de Lleida, on s’hi cultiven fruiters i hortalisses. Cultius, canals, sèquies, torres... formen aquest paisatge productiu amb identitat pròpia que també actua de pulmó verd de la ciutat. Consumint els aliments de l’Horta gaudiràs d’aliments locals i de qualitat, ajudaràs a enfortir l’economia local i participaràs en el seu desenvolupament.

paisatge horta.jpg

Aquest projecte ha estat realitzat per l’Ajuntament de Lleida i l'Escola Tècnica Superior d’Enginyeria Agrària de Lleida, amb l’objectiu de conservar les varietats tradicionals i promoure l’Horta de Lleida.

logos.JPG

 

LES VARIETATS IDENTIFICADESDescarrega’t el llistat i les fitxes de les varietats identificades fins el moment a l'Horta de Lleida:

En cas que us interessi algun de les varietats, preguem us poseu en contacte amb nosaltres a infosostenible@paeria.cat.


ESTUDIS REALITZATS I ARTICLES

 

Descarrega’t els estudis:

PROSPECCIÓ DE LES VARIETATS LOCALS D’HORTALISSES I FRUITERS A L’HORTA DE LLEIDA.  2010. Ballesta A., Chocarro C.,  Gavilán P. Universitat de Lleida. 

- CARACTERITZACIÓ DE LES VARIETATS LOCALS DE BRÒQUIL, CARXOFA I MADUIXA DE L’HORTA DE LLEIDA. 2012. Cos, G.; Ballesta, A. Treball pràctic tutorat. Universitat de Lleida.

CARACTERIZACIÓN DE 15 VARIEDADES LOCALES DE TOMATE DE L’HORTA DE LLEIDA. 2012. Fornés, R; Ballesta A. Treball pràctic tutorat. Universitat de Lleida. 
+ FITXES DE CARACTERITZACIÓ DELS TOMÀQUETS DE L’HORTA DE LLEIDA.

 

RECUPERACIÓN DE VARIEDADES HORTÍCOLAS LOCALES: RESULTADOS PRELIMINARES EN L'HORTA DE LLEIDA. Ballesta A.; Gavilan P.; Chocarro C.; Muntané J. 2010. Comunicació al IX Congreso de la Sociedad Española de Agricultura Ecológica. Qualitat i seguretat alimentaria. Lleida.

LES VARIETATS LOCALS A L’HORTA DE LLEIDA. Ballesta A.; Chocarro C.; Gavilan P. Publicat a la revista AGROCULTURA nº44 (www.agro-cultura.org).

 

maduixes.JPG broquils llucat.JPG
La maduixa de Lleida El bròquil llucat

 

 

DIFUSIÓ

Per tal de donar a conèixer el projecte, durant la tardor del 2012 s’han distribuïts bròquils llucats dins d’un test molt ben adornat.

A la primavera del 2013, repartirem maduixeres de l’Horta de Lleida!

El bròquil llucat ha estat cedit gràcies a en Pep Valls (Hortivalls, partida Serrallarga), i les maduixeres gràcies a en Tomàs Ollé (Partida Marimunt). Aquest projecte també ha comptat amb la col•laboració del Centre Especial de Treball de l’Ajuntament de Lleida.

broquil en test.JPG broquil planter.JPG

AGRAÏMENTS


Agraïm a tots aquells agricultors i agricultores de l’Horta de Lleida que han participat en aquest projecte i que, amb la seva feina, ajuden a conservar les tradicions i la identitat del territori. 

Agraïm també la feina realitzada per la Dra. Astrid Ballesta i la Dra. Cristina Chocarro, de la Universitat de Lleida, pel seu entusiasme vers les varietats tradicionals de l’Horta.

Et destaquem...