Centre Històric

Et trobes a:Inici/Centre Històric/Notícies/Iniciativa privada al Centre Històric per construir una "casa passiva" d’eficiència energètica

Iniciativa privada al Centre Històric per construir una "casa passiva" d’eficiència energètica

- El tinent d’alcalde Fèlix Larrosa ha elogiat el projecte, que pretén optimitzar els recursos i que té vocació d’estalvi energètic, sent un exemple de les actuacions que s’estan impulsant des de la Paeria per potenciar el Centre Històric i perquè la ciutat sigui més sostenible. - Aquesta casa passiva, que tindrà uns 150 m2, es construirà al carrer de la Panera prioritzant el baix consum energètic, l’aïllament, la recuperació de calor i l’hermeticitat.

Data publicació: Divendres 24, novembre del 2017


Imatge de la notícia Iniciativa privada al Centre Històric per construir una "casa passiva" d’eficiència energètica

©Ajuntament de Lleida

L’impuls que la Paeria està treballant al Centre Històric es veu exemplificat amb una nova iniciativa, de l’àmbit privat, que consisteix en la construcció d’una casa passiva d’eficiència energètica. El tinent d’alcalde i regidor d’Hàbitat Urbà i Rural i la Sostenibilitat, Fèlix Larrosa, ha valorat la proposta, que sorgeix de la iniciativa privada i que té una doble connotació. D’una banda, planteja la construcció d’un edifici / habitatge que pretén optimitzar al màxim recursos i que té la vocació d’estalvi energètic. De l’altra, mostra la voluntat del seu propietari, Robert Campi, de viure al cor de la ciutat, al Centre Històric. Larrosa ha afirmat que la ciutat ha d’avançar cap a un projecte més sostenible, que cohesioni i que repensi el seu interior. Aquesta és la direcció que pretén impulsar l’equip de govern de la Paeria per potenciar el Centre Històric, així com la construcció sostenible.

Des del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya a Lleida, Ramon Llobera, ha explicat que una casa passiva significa optimitzar seguint uns paràmetres d’eficiència energètica i de consum. Segons ha indicat, es treballa amb un sistema d’entramat lleuger en el qual es prioritzen quatre aspectes: el baix consum de calefacció i refrigeració; els alts nivells d’aïllament; la recuperació de calor i l’alt nivell hermeticitat. D’aquesta manera, afirma que s’aconsegueix que l’edifici funcioni dia i nit amb poca energia. Llobera ha apuntat que aquesta és una aposta personal del propietari per anar al Centre Històric i per fer una casa seguint aquestes directrius, una línia que al Col·legi d’Arquitectes els agradaria seguir a tots els edificis.


La construcció de l’habitatge al carrer de la Panera, que serà de planta baixa, dues plantes i terrassa, es farà amb coherència dels materials, naturals i transpirables, i amb un consum energètic mínim i de baixa emissió de CO2. Segons ha explicat el director comercial de l’empresa encarregada de la construcció de l’edifici IkiHaus, de construcció saludable, Pep Moragas, la prioritat és l’edificació d’alta eficiència energètica i sense materials tòxics, com fusta, silicats, pintures orgàniques, etc. També tindrà un sistema de renovació de l’aire. Així, es mirarà la traçabilitat dels elements, mirant el cost des que es produeix fins que es consumeix, partint de la base que l’execució de l’obra és més ràpida perquè es fa molta feina a taller (si l’habitatge és tradicional, és similar). Hi compten els aïllants, com la fibra de fusta, la llana d’ovella o la cel·lulosa, entre altres. Moragas ha parlat de la reducció de l’ordenança que contemplarà aquest tipus de construcció i que la tendència és que aquest model, per reduir el consum energètic, s’apliqui a nous edificis.

 

Imatge: ©Ajuntament de Lleida

Et destaquem...