MOBILITAT, SERVEIS URBANS I HORTA

Et trobes a:Inici/MOBILITAT, SERVEIS URBANS I HORTA/Notícies/Els alumnes de l'escola Ciutat Jardí aprenen què és la contaminació acústica i la necessitat d'una mobilitat més sostenible

Els alumnes de l'escola Ciutat Jardí aprenen què és la contaminació acústica i la necessitat d'una mobilitat més sostenible

Dins dels actes de la Setmana Europea de la Mobilitat, els nens i nenes han pogut fer mesuraments sonors del soroll dels carrers i dels vehicles al voltant del centre, per veure l'impacte que hi té el trànsit. Dos de cada tres infants acudeixen a aquesta escola en cotxe, segons una enquesta entre l'alumnat que els ha servit per elaborar avui un mural. El regidor de Mobilitat, Joan Ramon Castro, ha visitat l'activitat i ha destacat la importància de la conscienciació sobre la necessitat d'usar mitjans de transport sostenibles.

Data publicació: Dijous 19, setembre del 2019


Imatge de la notícia Els alumnes de l'escola Ciutat Jardí aprenen què és la contaminació acústica i la necessitat d'una mobilitat més sostenible

Imatge: ©Ajuntament de Lleida

Els alumnes de l'escola Ciutat Jardí han dedicat la jornada d'avui a treballar sobre la mobilitat sostenible i els efectes que té l'ús excessiu del cotxe, per exemple en la contaminació acústica, dins dels actes de la Setmana Europea de la Mobilitat que impulsa la Paeria a Lleida.

Els nois i noies de sisè de Primària han pogut fer una activitat de mesurament acústic, acompanyats per tècnics municipals, per tal de comprovar l'impacte sobre la contaminació acústica de la mobilitat en cotxe i altres sorolls. Han pogut comprovar com en un punt sense cotxes el mesurament ha estat de 45 dB; a Enric Farreny en un moment en el qual passaven menys de deu vehicles, ja ha pujat fins a 59 dB; i a Rovira Roure, amb el pas de més de 50 vehicles en un minut el mesurament s'ha enfilat a 69 dB. A més, també han vist que un cotxe elèctric gairebé no fa soroll per sobre del so ambient (50 dB), mentre que l'arrencada d'un de combustió arriba a 68 dB.

El regidor de Mobilitat, Vialitat, Trànsit i Horta, Joan Ramon Castro, ha visitat aquest matí l'activitat i ha destacat la importància d'aquest tipus d'accions de conscienciació. "Tots hem d'anar interioritzant que cal reduir l'ús del vehicle privat en favor de mitjans de transport més sostenibles i és important que els infants ho aprenguin des de petits. Com han pogut veure avui, es tracta també d'una qüestió de salut, per la contaminació tant acústica com ambiental que generen aquests vehicles, que a més contribueixen al canvi climàtic", ha assenyalat.

Prèviament, al centre s'havia dut a terme una enquesta sobre els mitjans de transport que usen les famílies per anar a l'escola. Un 67% dels alumnes hi acudeixen en cotxe, mentre que un 16% ho fa a peu, un 14% en bici o patinet i un 3% en bus. En canvi, gairebé la meitat voldrien anar-hi en patinet (47%) i només un 32% prefereixen fer-ho en cotxe.

Aquestes xifres han servit a l'alumnat del centre per treballar sobre la mobilitat sostenible, amb l'elaboració d'un mural amb la representació gràfica sobre el seu ús dels mitjans de transport.

Els resultats de l'enquesta en aquest centre contrasten amb els fets en anys anteriors a altres escoles de la ciutat (Frederic Godàs, Camps Elisis, Francesco Tonucci, Sant Jaume, L'Annunciata-Dominiques i Santa Anna) en els últims anys. En total, incloent-hi les dades de Ciutat Jardí, s'han fet 737 enquestes que mostren que anar a peu és el mitjà de transport més habitual per anar a l'escola al matí per un 58% dels escolars, mentre que hi van en cotxe un 28%.

Punts de reparació ReBICIcla a la Setmana de la Mobilitat

D’altra banda, durant aquesta setmana s’instal·len punts informatius i de reparació de bicicletes “reBICIcla”, en diversos punts de la ciutat, en col·laboració amb la Paeria. En aquests punts, els propietaris de bicicletes en desús o amb reparacions pendents, poden acudir per reparar-les i tornar-les a fer servir per anar a la feina o escola o bé per fer-ne una donació, sigui quin sigui el seu estat, per tal que, un cop reparada, es pugui cedir a col·lectius amb necessitats de mobilitat.

Les reparacions senzilles es realitzen al mateix punt de forma gratuïta, i les reparacions més complexes es deriven al taller.

Els punts s’instal·len avui al campus d’ETSEA de la UdL i a la passarel·la dels Instituts; dissabte a les 11.00 h a les portes obertes de Punt Eco i diumenge 22 a la Rambla Ferran a partir de les 9.30 h i coincidint amb la Pedalada popular.

ReBICIcla és un projecte del Bicicleta Club de Catalunya i En bici per Lleida, amb el suport de l’Agència de Residus de Catalunya i l’Ajuntament de Lleida, entre d’altres, que pretén recuperar bicicletes en desús, reparar-les, i tornar-les a posar en circulació.

Podeu consultar la resta del programa de la Setmana Europea de la Mobilitat en aquest enllaç.

Et destaquem...