Mobilitat Vialitat Trànsit i Horta

Et trobes a:Inici/Mobilitat Vialitat Trànsit i Horta/Notícies/L’Ajuntament de Lleida aprova per ple defensar públicament preus justos per al sector agroalimentari

L’Ajuntament de Lleida aprova per ple defensar públicament preus justos per al sector agroalimentari

El paer en cap Miquel Pueyo advoca pel “dret a viure dignament a l’Horta i de l’Horta” i dona suport a la manifestació del sector agrícola del pròxim divendres.

Data publicació: Dijous 13, febrer del 2020


Imatge de la notícia L’Ajuntament de Lleida aprova per ple defensar públicament preus justos per al sector agroalimentari

Imatge: ©Ajuntament de Lleida

El ple de l’Ajuntament de Lleida ha aprovat avui per unanimitat “donar suport i sensibilitzar l’opinió pública a través dels mitjans públics sobre la importància d’uns preus justos per als productors del sector agroalimentari, que són agents vitals per la sostenibilitat del medi ambient, el territori i el paisatge”.

Ha estat l’únic punt que s’ha aprovat per unanimitat dels deu presentats pel PSC en el ple extraordinari monogràfic sobre l’Horta de Lleida celebrat a proposta d’aquest grup municipal.

L’alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, ha agraït als portaveus municipals “l’altura de mires del debat” i, també, la participació de les tres entitats que hi han intervingut: la Comissió de l’Horta de la FAV, ASAJA i l’Associació de Productors.

Al final de la sessió, el paer en cap ha assenyalat que tothom està d’acord que “l’Horta és un espai agrari d’un gran valor, que incorpora un paisatge característic, un patrimoni multisecular i, sens dubte, és una de les identitats de la ciutat de Lleida”. Ha defensat que l’agricultura és un pilar fonamental per a Lleida i per al territori des del punt de vista econòmic, estratègic, social, de l’ocupació i mediambiental”.

Pueyo ha expressat la seva adhesió a la manifestació del sector agrícola del pròxim divendres a Lleida. Ha dit que “mantenir un equilibri entre la capacitat productiva de l’Horta i la seguretat jurídica per als projectes agraris de les famílies i la seva condició d’espai natural complementari a la ciutat” és el que el desitja per als propers anys d’acord amb el lema “el dret a viure dignament a l’Horta i de l’Horta”.

Ple monogràfic de l’Horta

Tant l’equip de govern (ERC, JxC i Comú) com la resta de l’oposició (Cs i PP) han qüestionat la petició de la sessió extraordinària sobre l’Horta per part dels socialistes i han remarcat que aquest partit no ha estat capaç de resoldre les situacions i problemes a què fan referència els punts proposats.

També s’ha criticat la celebració d’aquest el ple, quan la Paeria ja compta amb espais de debat i de treball específic per a l’Horta, en els quals té presència directa la seva societat civil: la Comissió de l’Horta i el Consell Territorial.

El regidor del PSC Joan Queralt ha remarcat el compromís del seu grup per l’Horta de Lleida, tant en l’actualitat com quan era al Govern de la ciutat i ha defensat les mesures que han presentat, estructurades en tres eixos: mobilitat i infraestructures; seguretat, convivència i civisme, i promoció i desenvolupament de l’Horta. L’elaboració del Pla de Camins, la implementació del transport a demanda, del Pla de Telecomunicacions o la instal·lació de càmeres de seguretat són algunes de les iniciatives que es reclamaven al Govern de la Paeria. (veure document adjunt)

El regidor d’ERC Jaume Rutllant ha manifestat: “Lleida serà una ciutat d’alta qualitat de vida, n’estem convençuts. Serà una ciutat que sabrà enllaçar la seva tradició agrària amb un futur sostenible i ho farà de forma exemplar. Una ciutat amb intel·ligència, això que sempre ha sabut fer l’Horta de Lleida”.

El regidor de JxCat i responsable de l’Horta, Joan Ramon Castro, ha ratificat el compromís de la Paeria per fer avançar aquest territori a través del diàleg i ha valorat el debat constructiu de la sessió. Ha posat en relleu que la Paeria té projecte per a l’Horta i de major abast que el del PSC, com ahir va posar de manifest en roda de premsa.

En aquest sentit, la proposta de l’ampliació del transport a demanda que els socialistes plantegen per a Grenyana, el Govern vol que arribi també a Boixadors, Alpicat, Camí de l’Albi i Plana del Bisbe, a més de Grenyana. Així mateix, Castro ha anunciat que avui han començat els treballs de portada d’aigua a la Partida de Torres de Sanui.

La regidora del Comú de Lleida, Elena Ferre ha subratllat que la Paeria ja compta amb òrgans per debatre i impulsar projectes per a aquest territori, la Comissió de l’Horta i el Consell Territorial: “treure el debat d’aquests espais, em sembla, com a mínim, menystenir la gent de l’Horta”.

Àngeles Ribes, portaveu de Ciutadans, ha criticat el PSC per haver convocat un ple sobre l’Horta on es tracten situacions no resoltes durant els governs socialistes i també ha qüestionat el paper de l’actual govern que, segons ha dit, sols anuncia projectes de l’anterior mandat. També ha qüestionat la figura del nou coordinador tècnic de les polítiques de l’Horta.

Xavier Palau, portaveu del PP, s’ha mostrat crític amb la convocatòria per part del PSC i ha insistit en la necessitat de solucions per a l’Horta, on es mantenen problemàtiques com la inseguretat, l’incivisme o els abocaments incontrolats.

Intervencions de les entitats

En la sessió han participat representants de diferents entitats vinculades amb l’Horta, que han clamat per la situació del sector, immers en una crisi que els porta a mobilitzar-se el pròxim divendres a Lleida, amb el lema Salvem la pagesia, defensem el món rural.

El president de la Comissió de l’Horta de la FAV, Francesc Montardit, ha dit que no es pot pensar “en el futur de la ciutat de Lleida sense una Horta estructurada, organitzada, ben equipada i amb dinamisme productiu”.

Per part de l’Associació d’Empresaris Agraris de Lleida (ASAJA), el seu president, Pere Roqué, ha subratllat la difícil convivència a l’Horta entre l’activitat agrària i la presència de nou veïnat de l’entorn urbà que demanda un ambient residencial poc compatible amb la ramaderia i l’agricultura.

Finalment, Anna Aragonés, presidenta de l’Associació de Productors de Lleida, ha defensat la promoció de l’Horta i dels seus productes. També, que es prioritzi l’activitat agrària en el seu territori.

Et destaquem...