Arqueologia, Paisatge i Patrimoni

Et trobes a:Inici/Arqueologia, Paisatge i Patrimoni/Notícies/L’Ajuntament de Lleida aprovarà al pròxim ple l’Ordenança del Paisatge, que regula entorn urbà i rural per aconseguir un espai públic endreçat i de referència

L’Ajuntament de Lleida aprovarà al pròxim ple l’Ordenança del Paisatge, que regula entorn urbà i rural per aconseguir un espai públic endreçat i de referència

La comissió informa favorablement aquest document i el de la nova Ordenança dels abocaments al clavegueram, que actualitza la regulació i el control sobre aquestes pràctiques. També s’ha aprovat per unanimitat el Pla especial del catàleg de construccions en sòl no urbanitzable, que permetrà incorporar usos complementaris a la renda agrària en finques de l’Horta.

Data publicació: Dilluns 25, juny del 2018


Imatge de la notícia L’Ajuntament de Lleida aprovarà al pròxim ple l’Ordenança del Paisatge, que regula entorn urbà i rural per aconseguir un espai públic endreçat i de referència

Imatge: ©Ajuntament de Lleida

La Comissió d’Urbanisme de l'Ajuntament de Lleida ha informat avui favorablement la proposta d’aprovació inicial l’Ordenança del Paisatge de Lleida, una normativa orientada a garantir el dret col·lectiu a gaudir d'un entorn agradable, un paisatge harmònic i una adequada qualitat de vida. El tinent d’alcalde i regidor d’Hàbitat Urbà, Rural i la Sostenibilitat, Fèlix Larrosa, ha explicat que des de que es va presentar l’avantprojecte al mes de febrer s’ha treballat intensament en el redactat de l’Ordenança, que ha passat per un procés de reestructuració per millorar la seva interpretació i contingut normatiu així com per tal d’incorporar les al·legacions presentades per part de grups municipals, de la Federació d’Hostaleria de Lleida, el Col·legi d’Enginyers Tècnics de Lleida i diversos particulars.

La finalitat d’aquesta ordenança és regular la protecció del paisatge de Lleida, tant l’urbà com el rural, fomentant els seus valors ambientals i culturals i establint la prevalença del dret col·lectiu dels ciutadans i ciutadanes a percebre un entorn agradable, endreçat i harmònic. “És la primera ordenança del paisatge de la que es dota la ciutat, incloent-hi tant el paisatge urbà com el rural”, ha afirmat el tinent d’alcalde i regidor de Promoció i Gestió de l’Hàbitat Urbà i Rural i la Sostenibilitat, Fèlix Larrosa, qui ha destacat com l’elaboració de l’ordenança ha passat per un important procés de participació des que es va iniciar el 2016, amb la participació de tots els grups municipals i diferents col·lectius.

“L’objectiu de l’ordenança és que Lleida avanci amb orgull de ciutat, generar complicitats perquè tothom col·labori per tenir una ciutat més endreçada, el nostre patrimoni llueixi més que mai i els nostres entorns històrics, patrimonials i paisatgístics siguin referents pels ciutadans i tots els que ens visiten”, ha resumit el tinent d’alcalde.

Un dels aspectes destacables de l’ordenança és que s’atribueixen competències en matèria de paisatge a la Comissió Tècnica Municipal de Patrimoni. Aquest ens, que ja existia, haurà d’informar de tots els projectes que puguin tenir incidència en el paisatge, ja que es requerirà el seu informe favorable per poder tirar-los endavant. Per aquest motiu, es reforçarà la seva composició tècnica, ha afegit Larrosa.

Una altra ordenança que es portarà a l’aprovació inicial en aquest ple és la que regula els abocaments al sistema públic de sanejament de Lleida, que actualitza l’actual, que data de l’any 1999, per adaptar-la al marc normatiu actual i regular el control i supervisió municipal dels abocaments. Incorpora nous aspectes com la prohibició de l’abocament d’aigües blanques al sistema de sanejament, la introducció d’autocontrols sistemàtics quan hi hagi elevat risc d’impacte ambiental i la regulació de la utilització dels vehicles cisterna per a l’abocament d’aigües residuals.

Catàleg de construccions a l'Horta

La Comissió d’Urbanisme d’avui també ha donat el seu vistiplau per unanimitat a l’aprovació provisional del Pla Especial del Catàleg de construccions situades en sòl no urbanitzable, de la qual ja es va donar compte en l’última Comissió de l’Horta. El nou catàleg té l'objectiu d’afavorir la conservació del patrimoni edificat rural, incentivar la reactivació econòmica del sector primari i facilitar el desenvolupament del món rural. Inclou unes 116 construccions de les més de 9.000 que hi ha a l’Horta que, per criteris arquitectònics, històrics, ambientals, paisatgístics i socials, podran ser destinades justificadament a diferents usos com habitatge familiar, establiment hoteler, turisme rural, activitats artesanals, artístiques, de restauració, equipaments o serveis comunitaris. “És una eina de transcendència extraordinària, ja que permet la incorporació d’usos complementaris per la renda agrària i això assegura la regeneració tant humana com de projectes a les finques de l’Horta”, ha destacat Fèlix Larrosa.

Ajuts a la rehabilitació i bosc urbà

El pròxim ple aprovarà la convocatòria de 2018 d’ajuts per a la rehabilitació d’edificis en l’àmbit del Centre Històric i dels nuclis antics de Magraners, Bordeta, Cappont, Secà de Sant Pere, Balàfia, Pardinyes i Mariola, així com el plec de clàusules per la licitació del nou bosc urbà al carrer Camp de Magraners, per un import total de 179.665,34 euros (IVA inclòs). El tinent d'alcalde d'Urbanisme ha destacat que aquest espai incorporarà també un mirador i que serà una atractiva zona de creixement quan es desenvolupin els sectors residencials previstos a la vora.

També s'ha aprovat el plec de clàusules per dur a terme les obres de pintura a set edificis educatius gestionats per l'Ajuntament, que inclouen nou escoles públiques de Primària o Bressol. El pressupost total previst és de 265.000 euros.

 

Imatge: ©Ajuntament de Lleida

 

Per últim, en l’àmbit de la regidoria de Promoció de la ciutat, del comerç, del turisme i de l’ocupació i de l’emprenedoria, representants de l’Institut Cerdà han presentat avui a la comissió els resultats d’un estudi que els hi va encarregar l’Ajuntament sobre la situació del mercat municipal de Ronda-Fleming.

Et destaquem...