Urbanisme i Planejament

Et trobes a:Inici/Urbanisme i Planejament/Notícies/La licitació del centre comercial del Pla de l'Estació, a principis de 2023

La licitació del centre comercial del Pla de l'Estació, a principis de 2023

La Paeria i ADIF arriben a un acord i formalitzen un protocol per impulsar el desenvolupament urbanístic i econòmic del Pla de l'Estació. L'execució d'aquest pacte permetrà abordar la implantació d'aquest espai comercial integrat en la trama urbana. L'Ajuntament ja ha licitat l'assessorament jurídic per la redacció dels plecs de la concessió de la gestió urbanística de l'àmbit.

Data publicació: Dimarts 27, setembre del 2022


Imatge de la notícia La licitació del centre comercial del Pla de l'Estació, a principis de 2023

Imatge: ©Ajuntament de Lleida

L'Ajuntament de Lleida i l'Administrador d'Infraestructures Ferroviàries (ADIF) han arribat a un acord i han formalitzat un protocol que permet desencallar el desenvolupament del Pla de l'Estació i endegar els tràmits per poder licitar les obres per la construcció d'un centre comercial durant el primer semestre de 2023, han anunciat avui en roda de premsa l'alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, i el primer tinent d'alcalde, Toni Postius.

Pueyo i la presidenta d'ADIF-Alta Velocidad, María Luisa Domínguez van signar aquest Protocol General d'Actuació pel desenvolupament urbanístic i l'execució de les obres d'interès ferroviari en l'àmbit del Pla de l'Estació el passat mes de juliol, tot i que per motius d'agenda no s'ha pogut formalitzar la signatura entre institucions en un acte públic. Ara es dona a conèixer i se'n donarà compte específic en el pròxim ple ordinari, per poder complir amb les obligacions d'ambdues administracions dins del cronograma establert.

Pueyo i Postius han coincidit avui en qualificar el dia "d'històric" per als lleidatans i lleidatanes, ja que la Paeria i Adif, amb la plena col·laboració de la Generalitat de Catalunya i després de més de tres anys de feina, han pogut pactar un document que permetrà desenvolupar tot l'àmbit urbanístic del Pla de l'Estació. Aquest és un dels projectes urbanístics més importants i estratègics per a la ciutat, que abasta una superfície total de 161.790,27 metres quadrats en ple centre de Lleida i que feia més d'una dècada que estava encallat.

"Hem estat treballant durant aquests últims tres anys i avui presentem el resultat d'un acord que tindrà un impacte quan es desplegui per al futur de la ciutat similar en termes històrics al que va tenir la canalització del riu Segre i que a més capgirarà les dinàmiques d'habitatge, comerç i mobilitat de la zona de Rambla Ferran i Pardinyes d'una manera substancial", ha afirmat l'alcalde, qui també ha "interpel·lat els grups de l'oposició per a sumar-se a un projecte transformador pel conjunt de la ciutat i avalat per un ampli consens".

"Aquest protocol contempla un equipament comercial que podrà acollir 60.000 metres quadrats de sostre al centre de la nostra ciutat, que resoldrà una assignatura pendent llargament reivindicada per la ciutadania. La segona qüestió que aborda és l'acabament del cobriment de les vies, d'aquesta bretxa entre Pardinyes i el centre de la ciutat. En tercer lloc, ampliem el pàrquing que avui en dia té Adif a Príncep de Viana cap a l'espai que queda lliure amb la construcció de l'estació d'autobusos a la zona dels Docs. I, quarta qüestió, els veïns de Pardinyes podran creuar de Roger de Llúria a Príncep de Viana a través del cobriment de les vies sense donar els tombs que cal fer avui en dia. I tot això contempla una inversió de més de 150 milions d'euros", ha afegit per la seva banda Postius. Tots dos han agraït la feina dels tècnics municipals i la predisposició dels d'Adif i la Generalitat de Catalunya en tot aquest procés.

La Paeria ja va licitar fa unes setmanes el contracte de serveis per redactar els plecs de condicions tècniques i administratives que regiran la licitació de la concessió per a la gestió urbanística integrada de l'àmbit del Pla de l'Estació de Lleida i el posterior assessorament jurídic i urbanístic. Ben aviat, s'adjudicaran aquests treballs per tal de poder iniciar-los a finals d'aquest any.

Tant ADIF com la Paeria es mostren satisfetes de poder acordar els propers passos a seguir per tal que en els mesos vinents es pugui licitar el centre comercial pendent des de fa anys a Lleida. Tal com consta al cronograma annex al protocol signat per ambdues administracions, està previst traure a licitació l'execució urbanística d'aquest àmbit durant el mes de gener de 2023.

Construcció en paral·lel de la nova Estació d'Autobusos

Paral·lelament al desenvolupament de l'execució del Pla de l'Estació i del nou centre comercial, la Generalitat de Catalunya té previst treure a licitació les obres de la nova estació d'autobusos de Lleida aquesta tardor, per tal que la nova terminal pugui entrar en funcionament l'any 2025, després d'uns vint-i-dos mesos d'obres. L'edifici estarà situat just al costat de l'estació de trens i comptarà amb un total de 28 andanes, més dues places d'aparcament d'autobusos, amb una inversió total d'uns 40 milions d'euros, amb finançament dels fons Next Generation. A més, potenciarà la protecció patrimonial dels edificis històrics dels Docs i l'antiga Farinera La Meta.

Això permetrà un desenvolupament coordinat de tot l'àmbit i abordar la millora de la connexió del barri de Pardinyes amb el de Noguerola-Estació i tot el centre la ciutat.

Et destaquem...