Urbanisme i Planejament

Et trobes a:Inici/Urbanisme i Planejament/Notícies/La Paeria aplica noves mesures per adaptar-se al decret de l’Estat d’estalvi energètic

La Paeria aplica noves mesures per adaptar-se al decret de l’Estat d’estalvi energètic

L’alcalde accidental, Toni Postius, ha explicat les accions que s’han pres a 141 edificis municipals per limitar les temperatures a l’estiu i l’hivern. Igualment, la tinent d’alcalde Jordina Freixanet ha destacat la campanya de divulgació que s’ha preparat per conscienciar i acompanyar el teixit comercial en l’aplicació de les mesures. I la campanya “M’hi sumo”, que facilita als establiments puguin imprimir-la i penjar-la. Segons les previsions fetes, la Paeria tindrà un augment en la despesa de llum i gas per al 2023 que s’estima en més de 7 milions d’euros. Per això, es demana ajuda al govern espanyol per afrontar aquest increment

Data publicació: Divendres 05, agost del 2022


Imatge de la notícia La Paeria aplica noves mesures per adaptar-se al decret de l’Estat d’estalvi energètic

Imatge: ©Ajuntament de Lleida

L’Ajuntament de Lleida ha explicat les mesures que aplicarà per adaptar-se al reial decret del govern espanyol, relacionades amb l’estalvi i eficiència energètica. Les accions previstes s’implementaran a 141 edificis municipals, de tipus administratiu, centres cívics, locals associatius, pavellons esportius, equipaments museístics, etc. Des d’aquest dimarts, les instal·lacions s’han de limitar a les temperatures establertes, que concreten els valors a l’hivern, en recites calefactats, a 19º i a l’estiu, en recintes refrigerats, a 27º.

En aquest context, l’alcalde accidental, Toni Postius, acompanyat de la tinent d’alcalde Jordina Freixanet, ha assenyalat que la Paeria preveu un increment molt elevat en la despesa de llum i gas i estima per al 2023 una despesa de més de 7 milions d’euros. Això es desglossa en un cost energètic, que es preveu que passi del mig milió d’euros als 3 M€ i en un augment en la factura de la llum que es doblarà, passant dels 2,1 milions d’euros als 4.2 M€.

Postius i Freixanet han reflexionat sobre la necessitat que les administracions locals com els ajuntaments rebin ajudes per afrontar aquestes despeses i han reclamat al govern de l’Estat que ho tingui en compte per poder pagar l’increment dels costos cara al 2023. Postius ha explicat que, pel que fa als autobusos, la concessionària ja aplica mesures, tot i no ser obligatòries. Així mateix, el decret contempla que la Paeria podrà rebrà uns 42.000 € com a subvenció per fer front a l’increment del cost del carburant. No obstant això, ha indicat que calen més ajudes. Freixanet ha reclamat que seria necessari que aquests decrets o lleis fossin acompanyats de partides pressupostàries i mesures econòmiques immediates per fer-hi front.

Per donar suport i compliment a les indicacions recollides al decret, la tinent d’alcalde ha apuntat que s’han preparat dues campanyes, que afecten tant a l’àmbit de l’administració com al teixit comercial i la restauració. D’una banda, la Paeria impulsarà una campanya de divulgació i de cartellera per fer arribar als comerços, bars i restaurants. Els cartells també es difondran a les xarxes socials per promoure l’eficiència i l’estalvi energètic. En els set dies que ha donat el govern per aplicar algunes mesures, Freixanet ha indicat que cal posar-s’hi amb celeritat i que també s'haurien de tenir en compte les temperatures extremes en poblacions, com Lleida.

Alhora, s’ha fet la campanya “M’hi sumo” perquè els establiments puguin imprimir i penjar la imatge a les seves instal·lacions. Properament, es distribuirà per les patronals, associacions de comerciants, Federació d’Hostaleria de Lleida, etc. per explicar les mesures i per facilitar-los que puguin utilitzar aquests cartells. Freixanet ha insistit que la Paeria ha de posar a l’abast la informació, fer pedagogia i acompanyar els establiments en l’aplicació de les mesures perquè l’objectiu final és ser una ciutat sostenible.

Mesures a aplicar

A més de regular la temperatura interior dels equipaments, en el cas de sistemes de climatització individual, l’usuari serà el responsable de mantenir els recintes als graus especificats. S’abastirà de cartells informatius amb les mesures per fer-les visibles. Els edificis i locals climatitzats amb accés des del carrer hauran de mantenir les portes tancades. La il·luminació interior s’haurà de tancar en finalitzar l’activitat ordinària i l’exterior, s’haurà de mantenir tancada quan l’edifici estigui desocupat o a partir de les 22 h.

Com a mesures addicionals, s’hauran de mantenir les finestres tancades mentre els sistemes de climatització es trobin en funcionament; aturar els sistemes de climatització al marxar dels edificis; desconnectar equips consumidors al marxar dels edificis per evitar consums residuals (ordinadors, impressores, carregadors, etc.) i realitzar un ús raonable i responsable de les instal·lacions i dels equips consumidors d’energia dels equipaments.

Els establiments també han de complir amb les temperatures de 19º i 27º a l’hivern i l’estiu respectivament, amb el tancament de l’enllumenat dels aparadors a les 22 h, el tancament automàtic de portes i col·locar cartells informatius i termòmetres per comprovar les temperatures.

 

Categories: estalvi energètic, 2022

Et destaquem...