Urbanisme i Planejament

Et trobes a:Inici/Urbanisme i Planejament/Notícies/La Paeria proposa soterrar un mínim del 80% de la línia d’evacuació elèctrica provinent d’Alcarràs

La Paeria proposa soterrar un mínim del 80% de la línia d’evacuació elèctrica provinent d’Alcarràs

El primer tinent d'alcalde, Toni Postius, ha explicat que la modificació de la normativa urbanística que es va fer l'any passat permet soterrar el 67% de la línia elèctrica que està ara en tràmit entre Alcarràs i la subestació de Magraners, aprofitant infraestructures existents. Tanmateix, la Paeria proposarà als promotors soterrar un tram més de línia aèria, aconseguint així un soterrament mínim del 80% del traçat. El regidor de Cultura, Ciutat i Transició Ecològica, Jaume Rutllant, ha afegit que el govern municipal aposta per fer compatible la protecció de l'Horta amb les energies renovables.

Data publicació: Dijous 02, febrer del 2023


Imatge de la notícia La Paeria proposa soterrar un mínim del 80% de la línia d’evacuació elèctrica provinent d’Alcarràs

El govern municipal ha explicat avui les accions que s'han dut a terme per a protegir l'Horta davant la proliferació de nous projectes de torres elèctriques d'alta tensió vinculats a projectes d'energies renovables que tenien previst creuar-la.

El primer tinent d'alcalde i regidor d'Urbanisme, Toni Postius, ha assenyalat que el punt de partida fa tres anys plantejava 5 projectes amb 83 torres elèctriques que creuaven pel terme de Lleida en diferents indrets de l'Horta.

"Des del món municipal no tenim la possibilitat de vetar els traçats de les diferents línies que es vulguin implantar, però sí que vam estar analitzant la possibilitat de fer una modificació del planejament per tal d'obligar com a mínim a soterrar les línies per a reduir l'impacte paisatgístic i d'afectació directa sobre torres i finques i forçar que aprofitin infraestructures existents, evitant noves ferides al terme municipal. Aquesta modificació es va aprovar definitivament l'octubre de 2022 i per part de la Generalitat se'ns ha felicitat perquè és pionera endreçant aquest tipus d’infraestructures", ha afirmat Postius, que ha estat acompanyat del regidor de Cultura, Ciutat i Transició Ecològica, Jaume Rutllant, i el regidor de l'Horta, David Melé.

Fruit d'aquesta modificació urbanística es van emetre informes desfavorables sobre els projectes plantejats i, paral·lelament, s'ha estat buscant alternatives per intentar corregir l’afectació actual.

Fa unes setmanes, ha explicat el tinent d'alcalde, ha sortit a informació pública el primer dels nous traçats modificats després del canvi de normativa, que pretén enllaçar un projecte de parc solar situat a Alcarràs amb la subestació de Magraners. Inicialment, aquesta línia era tota aèria amb una previsió de 23 torres en el tram entre Alcarràs i Albatàrrec, creuant per la zona de Butsènit.

Ara, es planteja soterrar dos terços del traçat aprofitant la carretera d'Alcarràs (N-IIa), que és de titularitat municipal en aquest tram. Després la línia avança paral·lela al bypass de l'AVE fins a travessar el riu. En aquest segon tram hi ha encara prevista la instal·lació de 12 torres, que la Paeria espera reduir fins a un mínim de 6 a la part del riu, on no és possible el soterrament. D'aquesta manera s'arribaria a un mínim del 80% de soterrament. Paral·lelament es continua parlant amb els promotors i la Generalitat per aprofitar la variant sud (C-13) i els seus vials de suport per a soterrar la major part del traçat restant fins a Magraners, que contempla 22 torres d’alta tensió addicionals.

“La Paeria presentarà a finals de gener propostes relatives a soterrar les línies, així com allunyar aquestes infraestructures dels habitatges en els trams soterrats. Per altra banda, s'està a l'espera de les propostes de nous traçats de la resta de línies projectades, que haurà d'estar adaptat a la normativa urbanística de Lleida", ha afegit Postius.

El regidor de Cultura, Ciutat i Transició Ecològica ha remarcat que l'Ajuntament "està actuant amb molta maduresa en aquesta qüestió" amb un compromís amb la transició energètica, però sent conscients a la vegada "que s'ha de regular per reduir l'impacte sobre el territori de les plantes de producció i les línies d'evacuació d'energia".

Per la seva banda, el regidor de l'Horta, David Melé, ha afegit que "hem estat en contacte amb els veïns i ens hem posat a la seva disposició i també cadascun d'ells ha de fer les seves al·legacions i estarem assessorant-los fins al final d'aquest viatge" i ha agraït la tasca dels tècnics municipals.

Saber-ne més >>

Imatges relacionades

Et destaquem...