Urbanisme i Planejament

Et trobes a:Inici/Urbanisme i Planejament/Notícies/Més d’un centenar de persones participen en la jornada informativa sobre el Pla Director de Torreblanca-Quatre Pilans

Més d’un centenar de persones participen en la jornada informativa sobre el Pla Director de Torreblanca-Quatre Pilans

Data publicació: Dimecres 26, octubre del 2022


Imatge de la notícia Més d’un centenar de persones participen en la jornada informativa sobre el Pla Director de Torreblanca-Quatre Pilans

Imatge: (c) Mario Gascón

La sessió ha tingut lloc aquesta tarda amb la participació de l’alcalde, Miquel Pueyo, el primer tinent d’alcalde, Toni Postius, i tècnics municipals

S’hi ha explicat l’estat actual de tramitació del projecte, que té obert el període d'al·legacions fins al 7 de novembre, i tot el que comporta l’actuació


La sala Alfred Perenya de la regidoria de Cultura ha acollit aquesta tarda una nova sessió informativa oberta a tota la ciutadania sobre el Pla Director Urbanístic d’Activitat Econòmica de la Plana de Lleida, que defineix com serà el futur polígon de Torreblanca-Quatre Pilans.

La sessió, que ha comptat amb l'assistència de més d'un centenar de persones ha estat presidida pel Paer en Cap, Miquel Pueyo, i ha comptat també amb la participació del primer tinent d’alcalde i regidor d’Urbanisme, Toni Postius, el regidor de l’Horta, David Melé, i dels tècnics caps de servei d’Urbanisme, Laura Fortuny, i d’Obra Pública i Mobilitat, Sergi Gimeno, que han explicat els detalls del projecte.

“El polígon de Torreblanca-Quatre Pilans és una oportunitat d’oferir sòl per a acollir noves indústries en unes condicions òptimes de disponibilitat d’espai i de connexions, i que posa a disposició de les empreses de Lleida i el seu entorn les condicions que necessiten per a créixer, sense haver de marxar a altres indrets com la Franja”, ha afirmat l’alcalde.

“Aquest és un projecte molt treballat per a buscar el seu encaix en el territori, que minimitza l’afectació sobre els espais naturals i les explotacions agràries i que ha estat molt sensible també per a reduir al màxim l’impacte sobre les construccions establertes en aquesta àrea”, ha assenyalat Pueyo, qui també ha remarcat l’alta participació en la jornada d'avui i l’esforç en participació ciutadana que està duent a terme la Paeria amb aquest projecte.

Per la seva banda, Postius ha explicat que la proposta actual preveu una afectació total amb sòl industrial i infraestructures sobre unes 400 hectàrees (un 30% del total del sector) i 10 habitatges, mentre que a la proposta de 2008 l'afectació era sobre 700 hectàrees i 50 habitatges. "És evident que la transformació del sòl sempre pot portar dubtes, incerteses i en alguns casos gent que no hi estigui d'acord, però també és cert que Lleida necessita fer un pas endavant amb el creixement del sòl industrial", ha afirmat Postius.

"Torreblanca ha de donar oportunitat a les empreses de Lleida que volen créixer i per això tenim un sector específic, però també captar empreses a nivell internacional. En el darrer any i mig hem tingut visites d'empreses dels EUA, del sud-est asiàtic, del nord d'Europa, que volen venir a Lleida. Tenim l'oportunitat de captar inversions d'empreses d'alt valor afegit que crein llocs de treball, entre 6.000 i 12.000 i que permetin també la nostra gent jove, que massa vegades han de marxar perquè no troben feina, es pugui quedar", ha afegit.

Durant la sessió també s'ha recordat a tots els presents que fins al 7 de novembre està obert el període d’al·legacions al Pla Director i que aquesta és la via que cal seguir per tal de fer totes les observacions, propostes o esmenes que calguin.

Aquesta jornada forma part de les accions de participació ciutadana que s’estan duent a terme per apropar a la ciutadania aquesta iniciativa de promoció de sòl industrial de gran abast per a la ciutat i tot el seu entorn. Així, s’han celebrat diverses jornades amb diferents col·lectius, se n’ha parlat al ple i al Consell de Ciutat i, conjuntament amb la Generalitat de Catalunya, es va organitzar també un procés participatiu coincidint amb la publicació de l’avanç del Pla.

A la reunió, a més de les persones o col·lectius que hi han volgut assistir pel seu compte i dels membres dels grups municipals, hi estaven convidats representants d'entitats veïnals, del món empresarial, sindicats i altres entitats i persones interessades en la planificació urbanística i el desenvolupament industrial de la ciutat.

Pel que fa al calendari del projecte, un cop acabat el període d’informació pública, es preveu aprovar definitivament el pla abans que acabi l'any i, en paral·lel, tramitar la gestió per l’adquisició del sòl, la reparcel·lació i la urbanització, per començar les obres entre finals del 2023 o principis del 2024.

La intenció és que les empreses interessades ja puguin demanar llicència per instal·lar-se al nou polígon a partir del primer trimestre de 2023.

Et destaquem...