Habitatge i Transició Ecològica

Et trobes a:Inici/Habitatge i Transició Ecològica/Els grups acorden el pla estratègic pel futur de l’Horta de Lleida

Els grups acorden el pla estratègic pel futur de l’Horta de Lleida

El tinent d’alcalde Fèlix Larrosa ha destacat que “per primer cop a la història es fa un Pla d’Usos per a l’Horta i és important el suport majoritari aconseguit de la corporació, dels col·lectius professionals i dels representants veïnals, que s’han posat d’acord per tirar-lo endavant”. El pròxim ple debatrà l’aprovació del document, que incorpora mesures per promoure l’activitat agrària i la comercialització dels productes, millorar els serveis i infraestructures a l’Horta, garantir la qualitat del medi ambient i paisatge i donar a conèixer el seu patrimoni i valors socioculturals.

Data publicació: Dimarts 14, novembre del 2017


Imatge de la notícia Els grups acorden el pla estratègic pel futur de l’Horta de Lleida

La comissió de l’Horta de l’Ajuntament de Lleida ha debatut avui el nou Pla d’Usos de l’Horta de Lleida, que el tinent d’alcalde i regidor de Promoció i Gestió de l’Hàbitat Urbà i Rural i la Sostenibilitat, Fèlix Larrosa, ha definit com el “pla estratègic que ha de definir el futur de l’Horta”. Larrosa ha destacat el gran consens per tirar endavant aquest projecte, ja que “per primer cop a la història es fa un Pla d’Usos per a l’Horta i és important el suport majoritari aconseguit de la corporació, dels col·lectius professionals i dels representants veïnals, que s’han posat d’acord per tirar-lo endavant”.

El document, ha explicat el regidor, fa “una diagnosi de la situació actual que obliga a prendre decisions per tal que l’Horta de Lleida sigui un territori agrari per excel·lència, competitiu i que aculli noves iniciatives empresarials”. El pla d’usos, que ha incorporat bona part de les 60 propostes dels grups municipals, passarà al pròxim ple municipal i serà la base per la redacció de la futura ordenança de l’Horta, que concretarà totes les normes a complir en àmbits com l’estructura de les xarxes viàries, les telecomunicacions, la conservació de les finques i el paisatge, entre molts d’altres. A més, es crearà una unitat tècnica específica dins de l’Oficina de l’Horta que vinculi planejament i Horta per supervisar l’aparició de noves infraestructures.

El Pla d’Usos de l’Horta consolida les línies estratègiques que ja s’estaven treballant per part de la Paeria. Són:

• La millora i optimització de les infraestructures i els serveis generals del territori agrari de l’Horta de Lleida i dels seus habitants. S’hi inclouen la xarxa de camins, les telecomunicacions, l’aigua, un sistema energètic propi, les escoles rurals, la mobilitat sostenible, els serveis a la gent gran i l’impuls d’un pla director de la seguretat a l’Horta per garantir-hi el civisme i la seguretat.

• Fomentar la implantació de serveis i la modernització de les explotacions agràries per millorar-ne la viabilitat. Preveu mesures com un programa d’incentius fiscals i de gestió administrativa, així com destinar inversions, d’acord amb altres institucions com GlobaLleida, per esperonar la implantació de noves activitats innovadores i arrelades al territori, així com avançar en la col·laboració amb la UdL, l’Irta, el Parc Científic i d’altres institucions i col·lectius professionals per afavorir plans d’experimentació i transferència tecnològica.

• Promoure sistemes de producció i comercialització que afavoreixin l’increment de les rendes generades per les explotacions agràries. En aquesta línia ja es treballa en mesures com la marca Horta de Lleida. Avui s’ha acordat crear-ne un òrgan regulador que vetllarà per la implantació de la marca a partir de principis com la proximitat i l’autenticitat. A més, entre altres iniciatives, es vol treballar en què la Comissió de l’Horta contribueixi al debat sobre l’anàlisi de la cadena de valor fent un seguiment dels preus agraris.

• Aconseguir un espai de qualitat entorn de la ciutat de Lleida, integrat en el territori i en harmonia amb el medi natural i els seus valors paisatgístics. Per aconseguir-ho, s’inclourà al Poum canvis que permetin la reconstrucció, reforma i ampliació dels habitatges familiars preexistents quan exerceixen funcions de vigilància i control del territori o quan siguin necessaris per al desenvolupament, la transformació o la consolidació de l’activitat productiva de caràcter agrícola del territori.

• Consolidar i donar a conèixer el patrimoni natural i cultural de l’Horta de Lleida de forma compatible amb l’activitat agrària. Aquest àmbit inclou altres activitats i usos que seran possibles a l’Horta com el lúdic, esportiu i sociocultural, però que sempre hauran de ser respectuosos amb l’activitat agrària.

Larrosa ha agraït la participació de tots els grups i el debat constructiu entorn el futur de l’Horta. “Consolidem l’Horta com un territori productiu, però també com un espai perquè la gent hi visqui, vinculant els dos usos, el de viure i treballar-hi o participar de l’estratègia de custòdia del territori”, ha afirmat el regidor.

El president de la Comissió, David Melé, ha destacat que “tothom ha posat per damunt els interessos de l’Horta per sobre dels propis, per pactar un document que és un recull de la feina de moltíssima gent i que estableix les bases per molts anys dels eixos principals d’allò que ha de ser l’Horta en el futur“.

L’Ajuntament de Lleida té previst demanar la col·laboració tant al Ministeri d’Agricultura com a la Conselleria d’Agricultura, tenint en compte a més que moltes de les qüestions que abasta el pla superen l’àmbit municipal.

 

Imatge: @Ajuntament de Lleida

Et destaquem...