Habitatge i Transició Ecològica

Et trobes a:Inici/Habitatge i Transició Ecològica/Notícies/Anellament d’ocells, taller de biodiversitat i caminada pel camí del riu, ecoactivitats per al mes de febrer

Anellament d’ocells, taller de biodiversitat i caminada pel camí del riu, ecoactivitats per al mes de febrer

La Paeria edita el calendari on ofereix noves les propostes del 2022 per a descobrir la natura i el medi ambient més proper. Unes 2.000 persones van participar l'any passat en les 62 activitats programades.

Data publicació: Dijous 10, febrer del 2022


Imatge de la notícia Anellament d’ocells, taller de biodiversitat i caminada pel camí del riu, ecoactivitats per al mes de febrer

Imatge: (c) Ajuntament de Lleida

L’Ajuntament de Lleida, a través de la Regidoria de Transició Ecològica, ha programat tres noves activitats pels caps de setmana d’aquest mes de febrer dins del programa Ecoactivitats 2022, amb l’objectiu d’atansar la natura i el medi ambient més proper als lleidatans i lleidatanes.

Aquest mes, les ecodescobertes ens permetran conèixer el 20 de febrer l’anellament d’ocells a la Mitjana i els Aiguamolls de Rufea. El mateix dia, també a la Mitjana, tindrà lloc un taller sobre diversitat, a través del qual podrem aprendre a seguir la pista dels animals que habiten en el parc natural. La setmana següent, el 27 de febrer, la proposta serà gaudir d’una passejada pel tram nord del camí del riu.

Totes les activitats són gratuïtes, malgrat que cal inscripció prèvia, que es pot formalitzar a través dels enllaços que tot seguit us adjuntem en els programes explicatius:

Anellament al parc de la Mitjana

Si vols conèixer els ocells que viuen al Parc de la Mitjana i als Aiguamolls de Rufea i veure’ls de ben a prop, no et pots perdre les nostres sessions d’anellament. Descobriràs què és i com es fa un anellament científic d’ocells i quines dades ens aporta guiat per un anellador expert.

Grup d’experts: de 6.15 a 13 h

Grup observadors 1r torn: de 9 a 10 h . Grup observadors 2n torn: de 10 a 11 h

Places limitades. Inscripció online.

Taller +Biodiversitat. Segueix la pista dels animals de la Mitjana

Vols venir a seguir el rastre dels animals de la Mitjana?

Quan encara fa fred, escassegen les fulles i el terra es manté humit, i és el moment ideal per trobar petjades, nius, caus...

Aquesta és una activitat familiar per conèixer els animals que viuen al Parc de la Mitjana a través dels seus rastres.

L’activitat està organitzada en el marc del programa Interreg POCTEFA TTFS

Inscripció online.

Caminada pel tram nord del camí del riu

Recorregut pel tram del camí del riu al nord del Parc de la Mitjana, amb el suport de guies d’esports i medi ambient. Durant la caminada, es donaran pautes que cal seguir per fer esport i s’explicaran moltes coses interessants sobre el riu i la seva relació amb el territori.

És una activitat que es fa en col·laboració amb el Servei d’Esports de l’Ajuntament de Lleida i INEFC Lleida, dins del programa “Caminar és fer salut”.

L’activitat també està organitzada en el marc del programa Interreg POCTEFA TTFS.

Inscripció online.

Calendari amb la programació del 2022

Dins del marc de les Ecoactivitats 2022, durant el mes de gener es van organitzar 4 sortides: el cens d’ocells aquàtics hivernants de les zones humides del municipi, un anellament, una ecodescoberta del Parc de la Mitjana i un “scape room” familiar sobre l’emergència climàtica.

L’Ajuntament acaba de publicar el calendari amb la programació de totes les activitats del 2022. N’hi ha previstes 45 per tot l'any, entre les quals destaca una visita al “refugi dels peluts”, una altra a un hort ecològic del viver d’agricultors de Rufea, una “fotopassejada” per la Mitjana o una visita a un edifici bioclimàtic.

En total, tot un seguit d’activitats diverses per fomentar l’interès pel medi ambient i la sensibilització ambiental entre la ciutadania.

Les Ecoactivitats és un programa de l’Ajuntament de Lleida que està en marxa des del 2010. Representa una eina per apropar a la ciutadania espais i temes ambientals. Ofereix tant activitats de caire naturalista (censos d’ocells, anellaments o visites guiades a espais naturals del municipi), com activitats sobre altres temes ambientals com la gestió dels residus, els animals de companyia, l’agricultura ecològica, les energies renovables o el canvi climàtic.

Només l’any passat es van realitzar un total de 62 ecoactivitats, en les quals van participar prop de 2.000 persones.

De les Ecoactivitats realitzades durant l’any passat, 11 van ser punts d’observació de la biodiversitat de Lleida, on els participants (més de 300 persones) van poder identificar una gran varietat d’espècies. Aquestes activitats, realitzades dintre del programa “+ Biodiversitat”, pretenen fer evident la gran quantitat d’espècies de fauna i flora que conviuen amb nosaltres a la ciutat. Dintre d’aquest programa hi ha també un grup de voluntaris que participen en el cens de nius de cigonyes de Lleida, activitat que té continuïtat dintre del programa d’aquest any.

El riu Segre ha estat, sens dubte, el gran protagonista de les activitats del 2021. S’han realitzat 48 activitats en torn al riu (ecodescobertes, anellaments, bioblitz i una gran celebració, l’aplec dels rius), dins del programa de Turisme Trans-Fronterer Sostenible (TTFS Interreg-POCTEFA), que han acollit prop de 1700 persones. Aquest programa, realitzat conjuntament amb altres municipis europeus, pretén promoure un turisme naturalista i sostenible amb l’entorn.

Et destaquem...