Habitatge i Transició Ecològica

Et trobes a:Inici/Habitatge i Transició Ecològica/Notícies/Aprendre a comprar i la prevenció de la generació de residus, objectius del taller "El consumidor responsable"

Aprendre a comprar i la prevenció de la generació de residus, objectius del taller "El consumidor responsable"

Aquest taller, al qual ha assistit el regidor de Medi Ambient, Josep Barberà, forma part de les activitats de la Setmana Europea de Prevenció de Residus i simula un supermercat amb més de 95 productes, en el qual els compradors han de fer una tria de productes segons el seu criteri quan se li plantegen diferents situacions

Data publicació: Dimecres 26, novembre del 2014


Imatge de la notícia Aprendre a comprar i la prevenció de la generació de residus, objectius del taller "El consumidor responsable"

Aprendre a comprar i la prevenció de la generació de residus són els objectius principals del taller "El consumidor responsable" que, fins al proper diumenge, es du a terme a la plaça Paeria. Aquest taller, al qual ha assistit el regidor de Medi Ambient, Josep Barberà, forma part de les activitats de la Setmana Europea de Prevenció de Residus i simula un supermercat amb més de 95 productes, en el qual els compradors han de fer una tria de productes segons el seu criteri quan se li plantegen diferents situacions. El taller està organitzat per la Regidoria de Medi Ambient i Horta de l’Ajuntament de Lleida.

En aquest sentit, un dels temes que tracta el taller és el malbaratament alimentari, tema prioritari d’aquest any en l'àmbit europeu en el marc de la Setmana de Prevenció de Residus, ja segons estudis europeus, s’estima que les llars europees descarten de mitjana al voltant del 25% del menjar que compren. A tots els participants se’ls lliurarà un imant per la nevera amb indicacions de com organitzar-la correctament per allargar la conservació dels aliments i prevenir el malbaratament alimentari. Així es donen consells per guardar els aliments cuinats en recipients tancats, posar les fruites i les verdures als prestatges inferiors, congelar els aliments en petites racions, ajustar la temperatura de la nevera entre 3º i 5º, etc. En acabar de fer la compra, dues educadores ambientals ajuden els participants a fer una valoració sobre la tria dels productes des del punt de vista de la sostenibilitat. És un taller dirigit a tots els públics, especialment al familiar. En l'àmbit català, segons dades de l’Agència de Residus de Catalunya del 2011, a Catalunya cada any es malbaraten 262.471 tones d’aliments, 34,9 kg per persona i any.

Amb l'adopció de mesures quotidianes, que moltes d'elles comencen per la compra responsable, la correcta conserva i una bona planificació, es pot aconseguir una reducció considerable de residus alimentaris i es pot arribar a estalviar gairebé 600€ per any i llar. L’horari del taller és dimecres 26, dijous 27 i divendres 28 de 17 a 20h; dissabte 29 de 10 a 14h i diumenge 30 a la plaça la Paeria.

Setmana Europea de la Prevenció de Residus

La Setmana Europea de la Prevenció de Residus, té lloc del 22 al 30 de novembre. L'objectiu és organitzar durant una mateixa setmana i arreu d'Europa, accions de sensibilització sobre la prevenció de residus.

Tot i que fa molt anys que es treballa i es vetlla per la correcta gestió dels residus, cal continuar fomentant la prevenció de la producció de residus, és a dir, tot allò que es pot i cal fer abans de llençar un producte per reduir els volums de recollida de residus i la nocivitat dels residus generats.

La prevenció de residus ha esdevingut una qüestió d'urgència per a tots els països de la Unió Europea. La quantitat de residus domèstics generats s'ha doblat en els darrers 40 anys. Així, tot i el descens en la generació de residus dels darrers anys, durant el 2013, cada lleidatà va generar 387 quilos de brossa, 1,06 quilos per persona i dia, el que suposa 54.186 tones de brossa durant tot l’any.

En el marc de la Setmana de la Prevenció de Residus l’Ajuntament de Lleida ha programat tot un seguit d’activitats per sensibilitzar la població sobre aquesta problemàtica.

 

Et destaquem...