Habitatge i Transició Ecològica

Et trobes a:Inici/Habitatge i Transició Ecològica/Notícies/Campanya "fem menys brossa, amb la bossa”

Campanya "fem menys brossa, amb la bossa”

La Paeria reparteix 5.000 bosses de compra reutilitzables

Data publicació: Divendres 01, gener del 2010


Imatge de la notícia Campanya "fem menys brossa, amb la bossa”

Lleida participa en la Setmana Europea de la Prevenció de Residus, que té lloc del 21 al 29 de novembre del 2009, amb la campanya “Fem menys brossa, amb la bossa”. Aquesta campanya té per objectiu incentivar la reducció dels residus a través del foment de l’ús de les bosses de compra reutilitzables, i la disminució de les bosses de plàstic d’un sol ús i, a la vegada, incentivar l’utilització de les deixalleries.

Amb aquesta finalitat, la Paeria repartirà 5.000 bosses de compra reutilitzables, a través de les deixalleries de Lleida. Per aconseguir la bossa, caldrà dur un val de bescanvi que es pot aconseguir als establiments col•laboradors de la campanya: els supermercats PLUS, Sabecco i l’Esclat, al Butlletí de la Paeria del mes de desembre, o bé descarregant-lo de la pàgina web http://sostenibilitat.paeria.cat, tal i com ha explicat el regidor de Medi Ambient i Horta, Josep Barberà. L'operari de la deixalleria lliurarà les bosses a la persona que dugui el val de bescanvi a més d'un dels residus especials que es recullen a la deixalleria.

D’acord amb les dades de l’Agència de Residus, els catalans utilitzem cada setmana uns 14 milions de bosses de plàstic d’un sol ús. Aquesta xifra representa el 9% dels residus sòlids que generem. La realitat és que 9 de cada 10 bosses tenen una vida útil relativament curta, sovint restringida al trajecte des del comerç que la dispensa fins al domicili del consumidor. Si tenim en compte que només es reutilitzen el 15% de les bosses que es distribueixen, és evident que l’ús que se’n fa és poc eficient i molt contaminant, ja que una bossa de plàstic pot requerir fins a 150 anys per descompondre’s de manera natural.

Setmana europea de la prevenció de residus
Del 21 al 29 novembre del 2009 se celebra a Europa la Setmana Europea de la Prevenció de Residus, un esdeveniment clau per difondre el concepte de la prevenció de residus i evidenciar el seu impacte en el medi ambient i en la lluita pel canvi climàtic.

Tal i com ho evidencia la nova Directiva de residus 2008/98/CE, la prevenció és prioritària en la jerarquia de la gestió de residus per disminuir la seva generació.

Per aquest motiu les accions de la Setmana s’estructuraran al voltant de cinc grans temes sobre la reducció dels residus:

  • Tema 1: sensibilitzar sobre l’excés de residus (explicar el concepte de prevenció de residus en termes ambientals, sociològics i econòmics; incentivar gestos quotidians, etc.).
  • Tema 2: produir millor (prevenir els residus en les diferents fases del cicle de vida del producte; prevenir els residus lligats a l’activitat de l’empresa, inclosos els residus d’oficina).
  • Tema 3: consumir millor (promoure el comportament responsable en la compra; privilegiar els productes ecodissenyats i amb etiqueta ecològica; privilegiar les compres a l’engròs; fomentar el lloguer o el préstec)
  • Tema 4: allargar la vida dels productes (impulsar la reparació i les donacions; donar una segona vida als objectes, etc.)
  • Tema 5: llençar menys residus (millorar els hàbits quotidians; evitar el malbaratament alimentari; vigilar dates de caducitat de productes; promoure l’autocompostatge, etc.).

    La celebració de la Setmana de Prevenció de Residus s’emmarca dins del projecte europeu EWWR, que té el suport del programa LIFE+ de la Comissió Europea (http://www.ewwr.eu), i té com a principals socis ADEME (Agència del Medi Ambient i del Control de l’Energia de França), líder del projecte; ACR+ (Associació de Ciutats i Regions per al Reciclatge i la Gestió Sostenible de Recursos); ARC (Agència de Residus de Catalunya); IBGE (Institut de Gestió Ambiental de la Regió de Brussel•les capital, Bèlgica); i LIPOR (Servei Intermunicipal de Gestió dels Residus del Gran Porto, Portugal).
  • Et destaquem...