Habitatge i Transició Ecològica

Et trobes a:Inici/Habitatge i Transició Ecològica/Notícies/El regidor Rutllant posa en valor la biodiversitat urbana de Lleida

El regidor Rutllant posa en valor la biodiversitat urbana de Lleida

En la jornada d’aquest matí a la Mitjana, el regidor ha destacat que la riquesa vegetal i de fauna de la ciutat la converteixen en una de les poblacions més interessants del sud d’Europa pel que fa a la biodiversitat En aquest marc, s’han alliberat dos astors, recuperats del Centre de Fauna Vallcalent, una espècie que ja es troba al parc de la Mitjana. També s’han netejat caixes de niu d’ocells penjades al parc S’han donat dades del cens de cigonyes a Lleida, amb 232 nius, i dels punts d’observació de la biodiversitat, amb la identificació de 132 espècies vegetals i 77 d’aus, entre altres

Data publicació: Dilluns 13, desembre del 2021


Imatge de la notícia El regidor Rutllant posa en valor la biodiversitat urbana de Lleida

Imatge: © Ajuntament de Lleida

El parc de La Mitjana ha acollit aquest diumenge al matí l’ecoactivitat sobre la biodiversitat de Lleida, que ha servit per destacar la riquesa vegetal i de fauna de la ciutat. El regidor de Cultura, Ciutat i Transició Ecològica, Jaume Rutllant, ha posat en valor aquesta biodiversitat urbana, que situen Lleida com una de les poblacions més interessants del sud d’Europa en aquest àmbit. Rutllant ha destacat l’Horta, la Mitjana o l’entorn del riu Segre al seu pas per la ciutat, així com altres espais de valor com el turó de Gardeny, la Seu Vella o els Camps Elisis. Rutllant ha subratllat que Lleida també és un punt estratègic per a les cigonyes. En aquest sentit, ha agraït la participació ciutadana i de centres escolars de la ciutat que han col·laborat en el cens d’aquest animal i en els punts d’observació de la biodiversitat.


La jornada d’aquest matí, dins el programa +Biodiversitat, ha tingut per objectiu sensibilitzar la ciutadania sobre la importància de la biodiversitat urbana i motivar la seva implicació en l’estudi i la conservació. En la trobada s’han donat les dades obtingudes en el projecte i els estudis que s’han realitzat amb la participació ciutadana. El 2021 s’han fet 36 punts d’observacions de la biodiversitat a Lleida amb la identificació de 132 espècies vegetals diferents, 77 d'aus, 20 de macroinvertebrats aquàtics, 32 ordres diferents d'artròpodes, 27 espècies de bolets, 3 de mamífers i una espècie d'amfibis. Els punts d'observació s'han dut a terme principalment a espais verds de les zones urbanes de Lleida, com la plaça de Blas Infante, el riu Segre, la Seu Vella o Camps Elisis, entre altres ubicacions. Algunes de les activitats es van realitzar amb centres educatius dins l’Agenda 21 Escolar de Lleida.

També s’han donat a conèixer les dades del cens de cigonyes, amb accions el 2019 i el 2021 fent el seguiment dels nius amb la participació de voluntaris individuals, famílies i centres educatius. Els resultats de l'informe d’enguany comptabilitzen 232 nius dels quals 202 han estat ocupats per una parella aquest any i s'han comptabilitzat 307 polls.

Alliberament de fauna i neteja de caixes de niu

L’activitat organitzada a la Mitjana ha inclòs també l’alliberament de fauna. En concret, s’han alliberat dos astors, recuperats al Centre de Fauna Vallcalent, una espècie que ja es pot trobar al parc. A continuació, la trentena de participants en la jornada han localitzat, amb els experts i educadors del parc, les caixes de niu penjades en diferents punts i s’ha fet el manteniment i la neteja.

Aquestes activitats es realitzen amb el suport del Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya i del programa Interreg POCTEFA TTFS.

Et destaquem...