Habitatge i Transició Ecològica

Et trobes a:Inici/Habitatge i Transició Ecològica/Notícies/Els centres educatius de la ciutat se sumen a la recuperació de la maduixa de Lleida

Els centres educatius de la ciutat se sumen a la recuperació de la maduixa de Lleida

La Regidoria de Medi Ambient i Horta ha començat a repartir aquesta setmana les maduixeres als centres educatius adherits a l'Agenda 21 per fomentar als seus horts escolars la conservació de varietats tradicionals que identifiquen l'Horta de Lleida

Data publicació: Diumenge 14, abril del 2013


Imatge de la notícia Els centres educatius de la ciutat se sumen a la recuperació de la maduixa de Lleida

Els centres educatius de la ciutat cultivaran les maduixes de l’Horta de Lleida. La Regidoria de Medi Ambient i Horta, dins del projecte de recuperació de les varietats hortícoles locals de l’Horta de Lleida, ha començat a repartir aquesta setmana els planters de les maduixeres, que s’han de treballar durant la primavera. El passat dimarts es va presentar als col·legis en què consisteix el projecte i la recuperació perquè ho puguin aplicar als horts escolars. D’aquesta manera, també es vol potenciar la imatge de l’Horta lleidatana com un espai agrari de qualitat, que compta amb una identitat pròpia.

Tal i com es va fer a al tardor amb el bròquil llucat, ara s’està cultivant la maduixa de Lleida, que és més petita que les convencionals, molt delicada i que té una dolçor i aromes excepcionals. Aquest fruit és de temporada i es comença a collir al mes de maig. A l’estiu la planta es reprodueix a partir d’estolons que al a tardor es poden replantar. La maduixa de l’Horta de Lleida era un cultiu força representatiu i molt valorat. Ha estat cedida per Tomàs Ollé, pagès jubilat de la Partida de Marimunt. A la tardor del 2012 es varen collir els esqueixos que s’han plantat en testos, i ara es reparteixen entre escoles, entitats i ciutadania de Lleida.

Amb aquesta actuació es pretén reivindicar la identitat de l’Horta de Lleida, tant des del punt de vista sociocultural i històric (l’evolució de l’Horta ha estat lligada al desenvolupament de la ciutat), com econòmic (l’Horta és font de riquesa i treball lligat a l’activitat agrària i d’aliments de qualitat), com ambiental (espai verd i accessible proper a la ciutat).

A la vegada, aquesta actuació és un reconeixement a tots els pagesos i pageses que al llarg dels anys han cultivat l’Horta de Lleida i han mantingut el paisatge característic i les seves tradicional.

En el projecte, a més a més de la Universitat de Lleida i de la Regidoria de Medi Ambient i Horta, hi ha participat el Centre Especial de Treball de l’Ajuntament, que ha col•laborat en la preparació dels testos amb el planter.

L’estudi de recuperació de les varietats tradicionals ha estat realitzat per la Universitat de Lleida, per encàrrec de la Regidoria de Medi Ambient i la Fundació Lleida 21. L’estudi ha estat dirigit per la Dra. Astrid Ballesta i la Dra. Cristina Chocarro, de l'Escola Tècnica Superior d’Enginyeria Agrària de Lleida, i fins ara hi han participat 5 alumnes del quals 3 han realitzat el projecte final de carrera.

L’estudi ha servit per identificar les varietats tradicionals d’hortalisses i fruita i els coneixements pagesos de l’agricultura tradicional de l’Horta de Lleida. L’agricultura que es practicava a l’Horta, lligada al territori i a les seves condicions edafo-climàtiques i socio-econòmiques, ha donat com a resultat una sèrie de pràctiques, una metodologia, unes costums, una cultura agrícola, etc. típiques d’aquest país. A més a més, al llarg dels anys s’han desenvolupat una sèrie de varietats locals d’hortalisses i fruita úniques de la zona de l’Horta.

 

Et destaquem...