Habitatge i Transició Ecològica

Et trobes a:Inici/Habitatge i Transició Ecològica/Notícies/En marxa el projecte d'horts professionals a Rufea que donarà feina a una vintena de joves

En marxa el projecte d'horts professionals a Rufea que donarà feina a una vintena de joves

Serà un viver d'emprenedors agraris de 20 hectàrees a l'Horta de Lleida que donarà una sortida professional i una oportunitat a aquelles persones que tenen una idea de negoci en aquest àmbit

Data publicació: Dilluns 21, gener del 2013


Imatge de la notícia En marxa el projecte d'horts professionals a Rufea que donarà feina a una vintena de joves

La Comissió d’Urbanisme, Medi Ambient, Mobilitat i Territori ha donat llum verda al plec de condicions administratives per a l’atorgament de llicències per a l’ocupació i ús temporal dels horts municipals professionals del viver d’agricultors de Rufea i l’inici de la seva licitació. Es tracta, doncs, d’un projecte de dinamització del sector agrari a l’Horta de Lleida que preveu donar feina a una vintena de joves que vegin com una sortida professional el món agrari i que tinguin una idea de negoci que vulguin desenvolupar.

La 1a tinent d'alcalde, Marta Camps, ha explicat que el viver d’agricultors de Rufea, que ocuparà unes 20 hectàrees cultivables, és un projecte innovador que respon a la necessitat de donar suport a les persones que veuen en l’activitat agrària una sortida professional. El viver d’agricultors, que s’inspira amb els vivers d’empreses, s’orienta a totes aquelles persones que tenen una idea de negoci basat en l’agricultura i que abans de fer la inversió, volen assajar els processos productius i fer viable l’activitat. El termini per presentar les sol·licituds serà de dos mesos.

A través del viver, els emprenedors podran accedir a l’ús d’una parcel·la agrícola de 1,5 a2 ha (variable en funció del projecte) pel cultiu d’hortalisses o altres cultius anuals, que inclou la xarxa principal de reg, el grup de bombament i l’aigua. La durada del contracte està prevista per un període de 5 anys. Al finalitzar el període de proves els nous agricultors han d’haver iniciat un projecte professional i tenir decidit si volen continuar i instal·lar-se en alguna altra finca o, al contrari, es desentenen del projecte.

Així mateix, es complementa amb el Servei d’ Assessorament per la diversificació agrària queconsisteix en oferir un servei especialitzat d’assessorament d’emprenedoria agrària per a tots aquells agricultors que,  presentin un projecte de diversificacióagroempresarial. Aquest projecte és complementari i s’orienta als usuaris de viver, però també s’ofereix a la resta d’agricultors en actiu que desitgen desenvolupar un nou projecte.

El Servei d’assessorament es materialitza en:

 

  1. un servei d’assessorament individualitzat. Per atendre les peticions d’informació de cada emprenedor i poder aportar solucions

  2. un cicle de conferències, visites tècniques i sortides per conèixer experiències de diversificació agrària, especialment d’altres territoris

  3. la gestió d’unBanc de terres de l’Horta de Lleida i proximitats. Per gestionar  parcel·les agrícoles abandonades i oferir-les als agricultors per a tots aquells pagesos que desitgin instal·lar-se definitivament o ampliar superfície d’explotació, i evitar la proliferació de parcel·les abandonades.

  4. la difusió dels valors de l’Horta de Lleida. Per sensibilitzar la població sobre els valors de l’Horta i els beneficis socioeconòmics de consumir productes de proximitat.

Aquest projecte de dinamització del sector agrari a l’Horta de Lleida, que s'emmarca dins del Pla d'Ocupació, Formació i Emprenedoria Juvenil que impulsa l'Ajuntament de Lleida, amb el suport de la Generalitat i dinsde les subvencions per a projectes innovadors i experimentals cofinançats pel Fons Social Europeu.

Més informació

Et destaquem...