Sostenibilitat

Et trobes a:Inici/Sostenibilitat/Notícies/L’Ajuntament de Lleida celebra el Dia Mundial dels Ocells als Aiguamolls de Rufea

L’Ajuntament de Lleida celebra el Dia Mundial dels Ocells als Aiguamolls de Rufea

Unes 40 persones han participat aquest matí en una pràctica d’anellament i en una gimcana familiar per descobrir l'espai La Regidoria de l’Hàbitat Rural i la Sostenibilitat està desenvolupant un procés de millora ambiental dels Aiguamollls

Data publicació: Diumenge 07, octubre del 2018


Imatge de la notícia L’Ajuntament de Lleida celebra el Dia Mundial dels Ocells als Aiguamolls de Rufea

El primer cap de setmana d’octubre se celebra el Dia Mundial dels Ocells de manera multitudinària a la major part d’espais naturals protegits, amb l'objectiu d'acostar el món dels ocells i els seus hàbitats a la ciutadania, donar a conèixer la diversitat i l’interès de les espècies presents, i transmetre els problemes de conservació que les afecten.

Lleida s’ha sumat a la celebració del Dia Mundial dels Ocells, amb una activitat d’anellament d’ocells als Aiguamolls de Rufea i una gimcana familiar per descobrir l'espai, organitzats per la Regidoria de l’Hàbitat Rural i la Sostenibilitat de l’Ajuntament de Lleida, en col·laboració amb l’Institut Català d’Ornitologia (ICO).

Unes 40 persones han participat durant tot el matí del diumenge en aquestes activitats. Tot i el molest vent que ha bufat part del dia, s'han capturat una trentena d'ocells, de 10 espècies diferents, i s'han pogut observar de prop el mosquiter, la merla, la mallerenga cuallarga, el tallarol capnegre, el verdum, la boscarla de canyar, el raspinell, el rossinyol bord o el blauet, entre d'altres. A més, els assistents també han pogut aprendre com s'anellen, mesuren i pesen els ocells, així com a observar els canvis en el plomatge o la quantitat de greix que acumulen per poder fer les migracions.

Durant el matí, també s'han pogut observar als aiguamolls altres ocells com els martinets, corb marins, esplugabous i bernats pescaires, entre altres.

També s'ha fet una gimcana de descoberta de l'entorn, durant la qual els participants han hagut de resoldre proves d'observació, lògica i recerca d'informació, tot passejant pels aiguamolls.

Els adults i molt especialment els nens i nenes, que han participat, han pogut observar a la mà com són els ocells i han ajudat a alliberar-los després de l'anellament.

Millora ambiental dels Aiguamolls

L'Ajuntament de Lleida està desenvolupant un procés de millora ambiental dels Aiguamollls de Rufea que durarà diversos anys. En una primera fase, s'està arranjant el camí circular per l'entorn, s'instal·larà un nou observatori d'ocells sobre la bassa grans, amb un nou camí i escales d'accés, es crearà un nou moll a la bassa petita... i es milloraran els hàbitats per a la fauna creant una zona entollable, entre les basses, i habilitaran petites galeries excavades en un turó, per afavorir la nidificació d'ocells com les orenetes de ribera. També se sanejarà la pollancreda i s'actuarà contra espècies invasores com la Periploca (planta enfiladisa) i la Tortuga de Florida. Aquestes actuacions compten amb un ajut del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, dins de la convocatòria de subvencions destinades als espais naturals de Catalunya, als hàbitats i espècies.

Et destaquem...