Habitatge i Transició Ecològica

Et trobes a:Inici/Habitatge i Transició Ecològica/Notícies/L'Ajuntament de Lleida inicia una campanya de reducció de residus entre la ciutadania

L'Ajuntament de Lleida inicia una campanya de reducció de residus entre la ciutadania

Sota el lema "A Lleida, fem menys brossa!”, la iniciativa pretén fomentar la reducció de residus a l'anar a fer la compra

Data publicació: Divendres 01, gener del 2010


Imatge de la notícia L'Ajuntament de Lleida inicia una campanya de reducció de residus entre la ciutadania

L’Ajuntament de Lleida posa en marxa una campanya per a la reducció de residus entre la ciutadania, sota el lema “A Lleida, fem menys brossa!”. L’objectiu de la campanya, que durarà des d’avui fins al proper 15 de juny, és convidar a la ciutadania a reflexionar sobre la quantitat de residus que es generen dia a dia i fomentar la prevenció de residus en un àmbit concret, el d’anar a fer la compra.

El regidor d’Horta i Medi Ambient, Josep Barberà, acompanyat de la tinent d’alcalde i responsable de Comerç, Mercats i Consum, Dolors Arderiu, ha presentat avui la campanya de prevenció, que es desenvoluparà a través del lliurament als ciutadans d’uns autotests que els permetin avaluar els seus hàbits en matèria de prevenció de residus i l’ús de bosses reutilitzables.

Els autotests es distribuiran als establiments col•laboradors de la campanya (supermercats com el Plus, Caprabo, Dia, Suma, Sabeco, Esclat, i botigues de proximitat com Cansaladeries Carner, Piñol, Maria Begué, etcètera) dels diferents barris de la ciutat. Un cop omplerts, els autotests serviran de val per recollir una bossa de la compra reutilitzable (plegable o de ràfia) als centres cívics de la ciutat. La bossa de ràfia incorporarà la imatge del mercat de proximitat de l’hort a taula, i es repartiran als mercat de proximitat els propers mesos d’abril i maig.

El regidor responsable de Medi Ambient, Josep Barberà, ha explicat que “l’objectiu d’aquesta campanya és contribuir al descens en la producció de residus, que ha baixat gairebé un 20% des de 2004, fent una aposta enèrgica pels envasos reutilitzables”. Per la seva banda, la regidora responsable de Comerç, Mercats i Consum, Dolors Arderiu, ha subratllat que “és una bona iniciativa per conscienciar i educar la ciutadania, des dels més petits fins els més grans”. En aquest sentit, Arderiu ha matitzat que “no es tracta de netejar més, sinó d’embrutar menys”. Inclou arxiu de so.

La Campanya “A Lleida, fem menys brossa!” es complementa amb la seva vessant escolar “Fem menys brossa a l’escola” que es va presentar al febrer, i amb la vessant dirigida a les entitats que participen al programa d’Ecoentitats de Lleida “Fem menys brossa a les Ecoentitats”.

En total es repartiran 20.000 autotests/vals, 5.000 bosses plegables i 3.500 bosses de ràfia, 1.200 carmanyoles i 4.000 Boc’n’rolls (entre escoles i Ecoentitats) i es realitzaran 20 tallers “A la teva compra: estalvia’t els residus”. El cost total de la campanya és d’aproximadament 35.000 €, finançats amb el suport d’un ajut de l’Agència de Residus de Catalunya.

Cal ressaltar que els darrers anys s’ha iniciat una tendència de descens de la producció de residus, que ha baixat gairebé un 20% des del 2004, gràcies a les campanyes que insten a produir menys residus. Malgrat tot, els lleidatans continuen produint 1,16 kg de brossa per persona i dia, unes 60.000 Tn de residus a l’any, per la qual cosa és necessari continuar treballant per a la disminució de la producció de residus.

Campanya “Fem menys brossa a les Ecoentitats”

La campanya “Fem menys brossa a les Ecoentitats” és un programa de suport a aquelles entitats de Lleida que es volen comprometre a treballar per millorar la seva relació amb el medi ambient i la sostenibilitat, i a integrar-se en una xarxa d’entitats ciutadanes compromeses amb el medi ambient.

Les entitats es comprometen a través de la elaboració d’un pla de treball anual, amb accions concretes a desenvolupar. Cada entitat decideix l’abast del projecte, la temàtica i el grau d’implicació. L’Ajuntament, dona suport creant un marc de treball comú i oferint assessorament, formació, materials i recursos i dinamitzant el programa i l’intercanvi d’informació i experiències entre les entitats.

El programa d’Ecoentitats durant el 2011 compta amb la participació de 35 entitats de la ciutat (10 entitats socials, 9 culturals, 5 institucions, 4 entitats veïnals, 3 col•legis i entitats professionals, 2 entitats esportives i 2 entitats ambientalistes) i arriba directa i indirectament (socis, treballadors i usuaris de les entitats participants) a unes 45.000 persones.

En el marc de les Ecoentitats, l’objectiu de la campanya es focalitzarà en la sensibilització dels treballadors/socis/usuaris de les entitats i en la prevenció dels residus associats a l’esmorzar. Així s’oferirà a les entitats diverses eines i recursos: e-mails de sensibilització, informació sobre la prevenció dels residus i tallers “A la teva compra: estalvia’t els residus”, boc’n’rolls i carmanyoles”.

Formació per a la reducció dels residus als Centres Cívics

Per altra banda, i per treballar més a fons la reducció dels residus a l’hora de fer la compra, s’ha programat als Centres Cívics de la ciutat la realització d’un taller que sota el títol “A la teva compra: estalvia’t els residus!” acostarà els ciutadans a senzilles mesures de reducció dels residus al omplir el cabàs. Aquests tallers s’iniciaran el proper dilluns 21 de març al CC Mariola, i durant 3 setmanes es faran als 9 centres cívics de la ciutat*.

*Tallers programats als centres cívics de la ciutat:



Data Xerrada, centre cívic, horari i lloc

21 de març, Mariola, 18h a la sala d’actes

22 de març, Secà de Sant Pere, 19h a la sala d’actes

25 de març, Cappont, 18h a la sala d’actes

28 de març, Magraners, 18h a la sala d’actes

29 de març, Pardinyes, 19:30h al taller 3

1 d’abril, Balàfia, 19h al taller 1

4 d’abril, Democràcia, 18h a la sala d’actes

8 d’abril, Bordeta, 18h a la sala d’actes

11 d’abril, Centre Històric, 18h a la sala polivalent

Les entitats interessades en programar el taller a les seves instal•lacions, poden sol•licitar-ho a mediambient@paeria.cat .

 

Et destaquem...