Habitatge i Transició Ecològica

Et trobes a:Inici/Habitatge i Transició Ecològica/Notícies/L'alumnat de l'Escola de Capacitació Agrària d'Alfarràs visita el Viver d'Agricultors de Rufea

L'alumnat de l'Escola de Capacitació Agrària d'Alfarràs visita el Viver d'Agricultors de Rufea

S'emmarca dins de la primera sessió del Curs d'Horticultura Ecològica

Data publicació: Divendres 20, febrer del 2015


Imatge de la notícia L'alumnat de l'Escola de Capacitació Agrària d'Alfarràs visita el Viver d'Agricultors de Rufea

L’alumnat de l’Escola de Capacitació Agrària d’Alfarràs visiten aquest divendres el Viver d’Agricultors de Rufea, una iniciativa que va endegar l’Ajuntament de Lleida a principis del 2013 amb l’objectiu de crear llocs de treball, donar suport a les persones que veuen en l’activitat agrària una sortida professional i dinamitzar l’Horta de Lleida. El Viver d’Agricultors està situat a la Partida de Rufea, en una finca de titularitat municipal, en plena Horta de Lleida, a 3 kilòmetres de la zona urbana de la ciutat de Lleida.

Aquest curs d'horticultura ecològica pretén donar una sèrie d'eines que facilitin al pagès la gestió de la finca i per això s’ha cregut interessant que l’alumnat conegui de primera mà el Viver d’Agricultors de Rufea, que s’inspira amb els vivers d’empreses ja existents i s’orienta a totes aquelles persones que tenen una idea d’empresa basat en l’agricultura i que, sense disposar de terra, volen iniciar-lo minimitzant la inversió inicial. A través del viver els emprenedors poden accedir a l’ús d’una parcel·la agrícola durant 5 anys, que inclou la xarxa principal de reg i l’aigua. El viver està orientat a persones que no tenen origen agrari o a agricultors que volen diversificar la seva producció.

En marxa 3 projectes d’horticultura ecològica

Actualment s’hi han endegat 3 nous projectes que basen la seva activitat en la producció d’hortalisses ecològiques i la venda de proximitat, com són “L’hort a la carta”, “El verger del Segrià – L’Horta agroecològica de Rufea” i ‘L’Horta a taula”. Més enllà de la part productiva, un dels factor més importants per a l’èxit dels projectes és la part comercial, i és aquest un dels principals reptes a que ara s’enfronten els nous projectes: la recerca de nous clients que valorin el seu producte

Aquests projectes exploren noves formes de comercialització i de valoració dels productes agraris de proximitat, casi inexistents a Lleida. Actualment els sistemes de comercialització escollits pels pagesos són els de venda a domicilis particulars o venda a grups de consum (distribució de cistelles de verdures a diversos clients que formen part d’una entitat o col·lectiu). Aquests sistemes reafirmen la relació directa entre el pagès i el consumidor i enforteixen els valors del camp i de l’Horta en concret.

Per altra banda, les finques del Viver d’Agricultors reben l’assessorament tècnic de l’ADV de Producció Ecològica de Ponent (advecologica.org), de cara al control ecològics de les plagues i malalties. A nivell comercial, els emprenedors reben l’assessorament d’un grup de “voluntaris sèniors” (associats sota el nom de SECOT) format per professionals del sector empresarial jubilats, i que s’ofereixen com a assessors en nous projectes. També s’han establert contactes amb empreses del sector agrari perquè el Viver esdevingui un camp de demostració de tècniques que permetin assolir una major nivell de sostenibilitat i qualitat de les collites. A tall d’exemple una empresa lleidatana (safsampling.com) ha instal·lat una sistema de sensors d’humitat al sòl per tal d’optimitzar l’aigua i establir un reg que garanteixin el bon desenvolupament de la planta. A la vegada també s’han establert contactes amb diferents empreses i entitats de recerca, per tal de realitzar-hi assaigs demostratius. L’objectiu final és que totes aquestes mesures puguin ser transferides als agricultors de l’Horta de Lleida, a través de xerrades i visites, a la vegada que es promou una agricultura innovadora i respectuosa amb el medi.

Et destaquem...