Habitatge i Transició Ecològica

Et trobes a:Inici/Habitatge i Transició Ecològica/Notícies/La Paeria acull els socis del proejcte europeu AGRIPROXI

La Paeria acull els socis del proejcte europeu AGRIPROXI

L'ajuntament participa en aquest projecte transfronterer amb l'objectiu de promocionar l'Horta de Lleida. Una de les primeres accions fruit d'aquest programa ha estat el mercat "De l'Hort a Taula" que se celebra el primer diumenge de cada mes a la plaça de Sant Joan

Data publicació: Divendres 01, gener del 2010


Imatge de la notícia La Paeria acull els socis del proejcte europeu AGRIPROXI

El regidor Josep Barberà ha rebut aquest matí al Centre Cívic del Centre Històric els membres del projecte AGRIPOXI. El projecte  “Agri-Proxi: L‘agricultura de proximitat per a reinventar les relacions entre els espais urbans i rurals” de cooperació transfronterera es va iniciar el maig del 2009 i té una durada de tres anys.

El seu objectiu és desenvolupar els espais agrícoles d’ambdues bandes dels Pirineus a través de la col•laboració entre els seus socis preocupats per la  gestió dels espais agrícoles i l’abastiment local d’aliments, per intercanviar experiències i realitzar accions basades en l’ús de metodologies comunes. El projecte AGRIPROXI té un pressupost total de 1.089.490 €. L’Ajuntament de Lleida desenvoluparà un seguit d’accions per un import total de 135.200 €, dels quals el fons FEDER en finançarà el 65 %.

El projecte fou aprovat pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER), dins del Programa Operatiu de Cooperació Territorial Espanya – França – Andorra (POCTEFA) 2007-2013.

Els socis que integren el projecte són: l’Ajuntament de Lleida, el Consell Comarcal del Pallars Sobirà i el Parc Agrari del Baix Llobregat, a Catalunya, i les Cambres d’Agricultura dels Pirineus Orientals, de l’Arieja de l’Alt Garona i dels Alts Pirineus, i la Comunitat d’Aglomeració Perpinyà-Mediterrània, a França.

La participació de l’Ajuntament de Lleida en aquest projecte respon a la necessitat de promoure i valorar l’Horta de Lleida. Les actuacions previstes tenen l’objectiu de valorar el desenvolupament econòmic del territori per consolidar tasques com l’agricultura i sectors connexos, i també el manteniment d’una xarxa socioeconòmica i amb identitats culturals i paisatgístiques pròpies.

L’Ajuntament de Lleida, a través d’aquest projecte ,ha desenvolupat el mercat de venda directa ‘DE L’HORT A TAULA’ amb l’objectiu d’aproximar productors i consumidors cada primer diumenge de cada mes a la Plaça Sant Joan i s’estan preparant altres activitats de difusió sobre l’horta de Lleida.

A través del proejcte AGRIPROXI també s’han realitzat les següents actuacions:

- estudis de l’Horta de Lleida: potencial de desenvolupament del sector agrari pròxim a Lleida

- actuacions de sensibilització i comunicació sobre la importància de l’Horta de Lleida pels ciutadans: activitats dins del programa municipal d’educació ambeintal ‘Lleida en Viu’ dedicades a l’Horta de Lleida,

- Edició de la “Guia d’establiments d’on adquirir/consumir productes ecològics”

- Suport a la introducció dels Horts esolars a les escoles de Lleida,...

El projecte global es divideix en tres eixos fonamentals:

- L’eix 1 - Comunicació: comunicar i sensibilitzar  la població sobre els valors dels espais agraris i la identitat dels espais agrícoles.

- L’eix 2 – Comercialització: valoritzar les produccions agrícoles de proximitat amb noves formes de comercialització en circuits curts i de turisme.

- L’eix 3 – Territori i urbanisme: desenvolupar instruments participatius de consens i de gestió dels espais agraris.

L’objectiu final del projecte AGRIPROXI és perpetuar, a llarg termini, els espais agrícoles i enfortir les relacions entre productors i consumidors, en la mesura que millorar les rendes agràries garanteix la preservació de les activitats agrícoles i del paisatge agrari. Tot i que en aquests espais es donen relacions diferents entre les zones urbanes i els espais agrícoles (aquells més amenaçats per estar molt a prop de la ciutat) es presenten problemàtiques similars com la importància del manteniment de l’activitat agrària.

 

Et destaquem...