Habitatge i Transició Ecològica

Et trobes a:Inici/Habitatge i Transició Ecològica/Notícies/La Paeria detecta 14 espècies diferents de ratpenats als parcs de Lleida

La Paeria detecta 14 espècies diferents de ratpenats als parcs de Lleida

Es confirma la presència del ratpenat d'aigua (Myotis daubentoni) als Aiguamolls de Rufea

Data publicació: Diumenge 06, gener del 2013


Imatge de la notícia La Paeria detecta 14 espècies diferents de ratpenats als parcs de Lleida

L’Ajuntament de Lleida ha detectat 14 espècies diferents del ratpenats als parcs de la ciutat i s’ha confirmat la presència de ratpenat d’aigua (Myotis daubentoni) als Aiguamolls de Rufea. Aquestes són les conclusions d’un programa de seguiment dels ratpenats que viuen als parcs de Lleida que fa 3 anys que la Paeria està desenvolupant. En aquest estudi també destaca la descoberta la població de Nòctul mitjà (Nyctalus noctula) que és troba al Parc dels Camps Elisis i que és l’única població d’aquesta espècie que s’ha detectat a Catalunya.

Amb el seguiment fet enguany s’ha pogut comprovar que la població de nòctul mitjà dels Camps Elisis, encara que petita, continua assentada en aquest espai amb un mínim de 6 mascles i 4 femelles que viuen a les cavitats dels arbres alguns dels quals ja van ser detectats a les mateixes cavitats en anys anteriors, fet que demostra la seva atracció per cavitats conegudes.

L’estudi amb radioseguiment d’aquests exemplars ha pogut demostrar que utilitzen especialment el corredor del riu Segre per caçar i alimentar-se fins a 7 km riu amunt i utilitzant masses arbredes extenses com el Parc de la Mitjana. És un típic caçador aeri que persegueix i atrapa les seves preses al vol, especialment tot tipus de mosques i mosquits i escarabats, encara que també pot atrapar alguna al terra. És un dels primers ratpenats que surt a volar, quan encara no s’ha fet de nit, i té un vol potent, ràpid i directe, per damunt dels arbres i sovint a gran alçada. El nòctul mitjà és un ratpenat parcialment migrador, i les femelles es concentren al  centre i nord d’Europa durant l’època de cria per tornar cap al sud a finals de l’estiu fent centenars de quilòmetres

L’estudi dels anys anteriors que havia detectat 14 espècies al Parc de la Mitjana i 8 als Camps Elisis, s’ha complementat el 2012 amb una anàlisi exhaustiva dels ratpenats dels Aiguamolls de Rufea, on s’han detectat 8 espècies diferents i s’ha pogut capturar el ratpenat d’aigua i la ratapinyada nana, que és la segona espècie més abundant d’aquest espai. La comparativa entre la comunitat de ratpenats dels aiguamolls de Rufea i la del Parc de la Mitjana permet constatar que Rufea compta amb espècies pròpies d’ambients oberts que no els agrada caçar entre els arbres.

Totes les espècies de ratpenats estan protegides per la llei de protecció dels animals, perquè com animals insectívors són bons controladors de les plagues d’insectes i, a més, dues d’aquestes espècies es consideren amenaçades: el nòctul mitjà i el ratpenat d’aigua i estan classificades com a vulnerables al  Catàleg d’Espècies Amenaçades. Aquests estudis han estat realitzats per biòlegs del Centre Tecnològic Forestal de Catalunya amb la col·laboració de tècnics de la regidoria de Medi Ambient i Horta de l’Ajuntament i tenen l’objectiu d’augmentar el coneixement de la biodiversitat de Lleida.

Et destaquem...