Habitatge i Transició Ecològica

Et trobes a:Inici/Habitatge i Transició Ecològica/Notícies/L'alcalde Àngel Ros visita les obres de la potabilitzadora d'Aigua per a la Mancomunitat de Pinyana

L'alcalde Àngel Ros visita les obres de la potabilitzadora d'Aigua per a la Mancomunitat de Pinyana

L'obra, que permetrà millorar la qualitat de l'aigua de boca de Lleida i 17 municipis més del Segrià i la Noguera, l'executa el Ministeri de Medi Ambient i Medi Rural i Marí i està previst que acabi a finals d'enguany

Data publicació: Divendres 01, gener del 2010


Imatge de la notícia L'alcalde Àngel Ros visita les obres de la potabilitzadora d'Aigua per a la Mancomunitat de Pinyana
L'alcalde de Lleida i president de la Mancomunitat Intermunicipal per a l'Abastiment d'Aigua de Pinyana, Àngel Ros, acompanyat del president de la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre, Rafael Romeo, i del sotsdelegat del govern a Lleida, José Ángel Flores, ha visitat aquest matí les obres de la potabilitzadora d’aigua per a la Mancomunitat de Pinyana que estan realitzant a les proximitats d’Alfarràs, al terme municipal de Castillonroy.

Durant la visita, Àngel Ros ha destacat que aquesta infraestructura "en definitiva és una aposta per encara oferir una millor qualitat. Això, en un territori privilegiat com les terres de Lleida on ja es disposa d'una gran qualitat en l'aigua que es subministra". En aquest sentit, el president de la CHE, Rafael Romeo, ha afegit que, a banda de garantir la qualitat, "aquesta potabilitzadora suposarà també un estalvi d'aigua. Pel que fa a quantitat, perquè ara passarà per una canonada tancada i no per un canal, i perquè el tractament de l'aigua de tots aquests municipis es farà en un lloc centralitzat i no en cada població".

Les obres de la potabilitzadora d’aigua per a la Mancomunitat de Pinyana s'estan executant per mitjà del Pla Espanyol d’Estímul de l'Economia i l'Ocupació del Govern d’Espanya i compten amb un pressupost de 4.797.460 euros a càrrec del Ministeri de Medi Ambient i Medi Rural i Marí. En aquests moments, s'estan col•locant els filtres de l'estació (ja estan col•locats 21 d’un total de 40 unitats) i els treballs està previst que finalitzin el proper 31 de desembre. El projecte de la planta de tractament (que consta de línies de floculació, filtració i desinfecció de l'aigua i tractament de fang) va ser elaborat per l'Ajuntament i la Mancomunitat i va ser aprovat pel Ministeri de Medi Ambient, Medi Rural i Medi Marí per ser incorporat i finançat per mitjà del Pla Espanyol d'Estímul de l'Economia i l'Ocupació del Govern d’Espanya.

La Mancomunitat Intermunicipal per l'abastiment d'aigua de Pinyana ha de subministrar aigua de boca des de l'embassament de Santa Anna a Lleida i a 17 municipis del Segrià i la Noguera. En aquests moments, ja està en servei, des del juny del 2006, una primera fase del nou abastament de Pinyana que dóna servei a Lleida i 6 municipis més. La segona fase de les obres, que permetrà abastir la resta de municipis, es troba en execució. La primera part del projecte va tenir un cost de 25'6 milions d'euros, finançats en un 50% per Fons de Cohesió de la Unió Europea, un 20% per l'Agència Catalana de l'Aigua i un 30% restants pels Ajuntaments. El pressupost de la segona fase és de 30'5 milions d'euros.

La nova potabilitzadora que han visitat aquest matí l'alcalde i el president de la CHE és una actuació complementària de les dos fases anteriors i permetrà millorar la qualitat de l'aigua que se subministra a aquests 18 municipis. Amb el nou equipament s’evitaran els problemes de terbolesa que es produeixen quan el nivell d'aigua de l'embassament de Santa Anna està molt baix (tal com va passar a finals del 2006 a conseqüència de la sequera).

Característiques de l'obra
L'obra té com a objectiu assegurar el subministrament d’aigua a una població estimada de 150.000 habitants, amb els nivells de qualitat i terbolesa establerts. La potabilitzadora s’està construint en la capçalera del sistema i consisteix en una planta de filtració i tractament de fangs per al consum de les poblacions del corredor de Pinyana i de la ciutat de Lleida.

La solució adoptada consisteix en un tractament físico-químic amb capacitat per aproximadament 2500m3/hora, que permetrà disposar en tot moment d'una aigua que compleixi amb els nivells de terbolesa fixats per la legislació vigent.

Amb aquest objectiu s'ha optat per un tractament amb un sistema de filtració continu que no requereix d'interrupcions per a procedir a la neteja del filtre. La instal•lació es compon de 40 unitats de filtre de rentat en continu, amb una superfície cadascun de 4,4 m2, que suposa una superfície total de filtrat útil de 176 m2. Per aquesta fase és necessari l'ús d’aire comprimit que proporciona una central d'aire integrada per tres compressors més un calderó final de regulació.

 

Et destaquem...