Habitatge i Transició Ecològica

Et trobes a:Inici/Habitatge i Transició Ecològica/Notícies/Lleida amb la Setmana Europea de Prevenció de Residus

Lleida amb la Setmana Europea de Prevenció de Residus

La Regidoria de l'Hàbitat Urbà i Rural i la Sostenibilitat s'adhereix per cinquena vegada a la campanya, impulsant dues accions de sensibilització

Data publicació: Dissabte 19, novembre del 2016


Imatge de la notícia Lleida amb la Setmana Europea de Prevenció de Residus

La ciutat de Lleida s’adhereix per cinquena vegada consecutiva a la celebració de la Setmana Europea de la Prevenció de Residus, que arrenca avui fins al diumenge 27 de novembre, conjuntament amb centenars de municipis, amb l’objectiu d’organitzar accions de sensibilització sobre la prevenció de residus durant aquests dies.

Enguany, la Setmana vol posar l’accent en la prevenció de residus d’envasos amb el lema “Utilitza’n menys”, ja que el 19 de novembre és el dia temàtic de la prevenció d’envasos,

Lleida, a través de la Regidoria l’Hàbitat Urbà i Rural i la Sostenibilitat, participa amb la proposta amb 2 accions principals:

La primera s’ha titulada ‘Esmorzar sense residus’ i està dirigida als centres educatius participants en l’Agenda 21 Escolar de Lleida. L’objectiu de la proposta és fomentar la reducció dels envasos i embolcalls dels esmorzars i afavorir la conscienciació, l’aprenentatge i la implicació de la comunitat educativa a favor de la reducció de residus.

Als centres participants se’ls hi demana la realització d’una diagnosi inicial per conèixer la situació de partida quant al tipus d’embolcalls i envasos utilitzats per l’alumnat a l’hora de portar l’esmorzar a l’escola. I, tot seguit, es proposa que cada centre realitzi algunes accions de sensibilització i aprenentatge entre l’alumnat i les famílies per promoure el canvi d’hàbits cap a la prevenció de residus. Al final, se’ls convida a realitzar una nova diagnosi que permeti avaluar la reducció d’embolcalls aconseguida i comunicar els resultats.

Com a recurs, s’ha creat un apartat web http://sostenibilitat.paeria.cat/agenda-21/agenda-21-escolar-de-lleida-1/lesmorzar on es recullen les experiències i propostes dels centres participants, i es proposen activitats o recursos de suport a les escoles.

Com a novetat aquest curs, també es proposa que l’alumnat elabori els seus propis embolcalls reutilitzables. Per fer-ho, es realitzarà una sessió de formació específica per al professorat interessat.

Aquesta proposta es realitza en el marc del projecte “Fem menys brossa a l’escola”, que fa 5 anys que es desenvolupa, i en el qual es continuen treballant aspectes com la reutilització del paper, oferint safates de reutilització de paper per esborrany com a recurs, donar a conèixer el servei de deixalleria, amb la deixalleria mòbil, que pot visitar els centres educatius per recollir elements tòxics i/o perillosos, però també altres susceptibles de ser reutilitzats/transformats, etc.

L’altra acció pensada específicament per la Setmana Europea de la Prevenció de Residus és un taller de cuina d’aprofitament, que es desenvoluparà en el marc del programa Ecoactivitats de la Regidoria de l’Hàbitat Urbà i Rural i la Sostenibilitat de l’Ajuntament de Lleida.

Aquest taller permetrà aprendre a planificar la compra, organitzar la nevera, aprendre a conservar els aliments i guardar allò que resta, tot evitant que es facin malbé els aliments i ensenyant a fer receptes senzilles per aprofitar les restes.

L’activitat té per objectiu donar a conèixer la problemàtica del malbaratament d'aliments, ja que aquest és un problema característic de les societats desenvolupades, que provoca la pèrdua de milers de tones d'aliments. Per això conscienciar a la població sobre la importància de tenir una alimentació saludable, equilibrada i variada és fonamental, però, també ho és sensibilitzar-la del fet que l'alimentació ha de ser sostenible.

Una de les mesures a considerar per evitar el malbaratament és l'educació de la població en l'aprofitament dels aliments per evitar situacions tan freqüents com: fruita que es fa malbé abans d'arribar a la taula, productes de consum diari que no s'arriben a menjar o productes que caduquen al rebost i a la nevera de la mateixa llar.

El taller compta amb la col·laboració de la Diputació de Barcelona, té una durada de dues hores i es realitzarà el pròxim dissabte, 26 de novembre, de 10:30 a 12:30 h.

A hores d’ara ja està ple, per la qual cosa s’ha establert una llista d’espera.

L’objectiu global d’aquesta Setmana Europea és intentar conscienciar la ciutadania en general que ja és una necessitat gestionar millor els residus. No només per produir-ne menys, que també, sinó per intentar aconseguir un reciclatge cada cop més elevat. Una necessitat no només imposada per raons mediambientals, sinó també econòmiques.

A Lleida hem aconseguit augmentar lleugerament la recollida selectiva durant el darrer any, és per això que l’Ajuntament treballa per a incrementar el nombre d’illes complertes de contenidors per la recollida selectiva. Aquest més de novembre s'arribaran a desplegar-ne més, fins a arribar a les 520 en tota la ciutat.

Et destaquem...