Habitatge i Transició Ecològica

Et trobes a:Inici/Habitatge i Transició Ecològica/Notícies/Lleida, entre la cinquantena de municipis i entitats que integren l’Associació de Municipis i Entitats per l’Energia Pública

Lleida, entre la cinquantena de municipis i entitats que integren l’Associació de Municipis i Entitats per l’Energia Pública

El regidor de Transició Ecològica de la Paeria, Sergi Talamonte, signa el protocol d’intencions per constituir l’Associació de Municipis i Entitats per l’Energia Pública amb una cinquantena de municipis i entitats, entre els quals figuren les quatre capitals catalanes. L’AMEP té per objectius difondre i promoure la titularitat, la propietat i la gestió públiques de les xarxes de distribució d’energia elèctrica, donar suport als municipis i desenvolupar accions per impulsar una transició cap a un model energètic just, democràtic i sostenible. A banda de la capital, s’han adherit a l’AMEP 7 municipis més de Lleida, sumant un total de 159.205 habitants, un 36,7% de la població total de les comarques lleidatanes.

Data publicació: Dimarts 21, juliol del 2020


Imatge de la notícia Lleida, entre la cinquantena de municipis i entitats que integren l’Associació de Municipis i Entitats per l’Energia Pública

Imatge: ©Ajuntament de Lleida

El regidor de Transició Ecològica de la Paeria, Sergi Talamonte, ha participat aquest matí en la roda de premsa que suposa l’inici del procés per constituir l’AMEP, una entitat que tindrà per objectiu impulsar la titularitat, la propietat i la gestió públiques de les xarxes de distribució d’energia elèctrica; desenvolupar accions per promoure una transició energètica cap a un model energètic que sigui just, democràtic i sostenible, així com assessorar els municipis que tinguin aquests mateixos interessos.

"El model energètic predominant genera grans costos ambientals, socials, econòmics i de salut que, en el context actual d’emergència climàtica, cal modificar per anar cap a una transició energètica, que requereix una profunda reforma del model de distribució d’energia elèctrica, en el qual els Ajuntaments són part fonamental”, ha explicat Sergi Talamonte, qui ha animat que s’hi incorporin tots els municipis, així com noves entitats públiques, sectors acadèmics i societat civil organitzada, com ja han fet la Xarxa per la Sobirania Energètica i l’Associació de Micropobles de Catalunya.

A banda de Lleida, també s’han integrat a l’AMEP Tàrrega, Tornabous, Menàrguens, Castelló de Farfanya, Les Avellanes i Santa Linya, Torrebesses i Maldà, sumant un total de 159.205 habitants (el 36,7 per cent de la població total de les comarques lleidatanes).

Protocol

Terrassa lidera la constitució d’aquesta entitat, que ha tingut com a primer pas l’elaboració d’un protocol que regula el marc de col·laboració entre els 47 ajuntaments que, a hores d’ara, han rubricat el document que contempla crear una xarxa de municipis i entitats compromesos amb la gestió pública de l’energia.

L’acte, encapçalat per l’alcalde de Terrassa, Jordi Ballart, ha comptat amb la presència, a través d’una plataforma virtual d’alcaldesses i alcaldes, regidores i regidors, de 10 municipis i 2 entitats, en representació de tots els municipis interessants en la creació de l’AMEP. Entre els municipis adherits hi figuren les 4 capitals catalanes i ciutats com Terrassa, Sant Cugat, El Prat de Llobregat o Amposta, sumant 2,6 milions d’habitants (un 34,5% del total de Catalunya).

La previsió és que el setembre s’aprovin els estatuts de l’AMEP al ple municipal de l’Ajuntament de Lleida i la resta de consistoris adherit, amb l’objectiu que se celebri l’assemblea general constituent de la nova entitat a Terrassa durant el mes d’octubre.

Perquè una Associació de Municipis per l’Energia Pública?

La Unió Europea (UE) ha aprovat un paquet normatiu per regular la transició energètica amb uns objectius concrets pels anys 2030 i 2050, on ciutadania, entitats, empreses i administracions tenen molt a dir. “En aquest context, els ajuntaments tenen un paper fonamental per liderar aquesta transició, reforçant el seu paper de productors d’energies renovables, tenint capacitat d’intervenció en el mercat i participant en la distribució, i comercialització, d’energia verda per aconseguir, també, posar fi amb la situació d’oligopoli que ha provocat els preus elevats de les tarifes elèctriques”, ha explicat Sergi Talamonte.

El regidor de Transició Ecològica ha remarcat que per aconseguir-ho, és important adoptar mesures que afavoreixin la municipalització de les xarxes d’electricitat, com es fa en altres països d’Europa, afrontant canvis estructurals que permetin a les administracions públiques participar en les activitats de transport d’energia i en l’operació de tot el sistema.

Et destaquem...