Sostenibilitat

Et trobes a:Inici/Sostenibilitat/Notícies/Lleida inicia la recollida de residus porta a porta el proper 5 de novembre als barris de Ciutat Jardí i Vila Montcada

Lleida inicia la recollida de residus porta a porta el proper 5 de novembre als barris de Ciutat Jardí i Vila Montcada

Fèlix Larrosa: “Apel·lo al civisme, el compromís i la responsabilitat de tots els lleidatans i lleidatanes en aquest projecte d’interès mutu”. Cada habitatge rebrà un kit de material gratuït per fer la recollida selectiva durant tot un any. Les escombraries s’hauran de treure davant de la porta de casa tres dies a la setmana (dilluns, dimecres i divendres) entre les 20 i les 22 hores. La Paeria inicia una campanya divulgativa entre els veïns i veïnes d’ambdós barris, amb visites informatives a tots els habitatges i assessorament personalitzat

Data publicació: Dimecres 26, setembre del 2018


Imatge de la notícia Lleida inicia la recollida de residus porta a porta el proper 5 de novembre als barris de Ciutat Jardí i Vila Montcada

Imatge: @Hermínia Sirvent

Lleida iniciarà el proper 5 de novembre una prova pilot de recollida de residus porta a porta (PaP) als barris de Ciutat Jardí i Vila Montcada, un sistema de recollida selectiva que consisteix a deixar els residus ben triats davant de la porta de casa, on les diferents fraccions de deixalles tenen uns dies i hores de recollida establerts per facilitar la tasca dels serveis municipals. En aquesta prova pilot hi participaran 1.400 domicilis i uns 2.972 habitants.

El nou sistema de recollida de residus farà desaparèixer la majoria de contenidors del barri, reduint els sorolls i les molèsties perquè hi haurà menys vehicles de recollida al carrer. A més a més, millorarà l’aspecte i la neteja dels carrers, places i espais públics i augmentarà els índex de reciclatge i la recuperació de residus a la ciutat. Amb la implantació d’aquest nou sistema de recollida de residus també es preveu un considerable estalvi econòmic en la gestió dels residus -el cànon de residus, els costos de tractament, els ingressos per selectiva, etcètera.

L’alcalde de Lleida, Fèlix Larrosa, i el regidor de l’Hàbitat Rural i la Sostenibilitat, Joan Queralt, han donat a conèixer avui els detalls del nou sistema de recollida de residus.

El paer en cap s’ha mostrat satisfet perquè, amb aquesta iniciativa, “Lleida avança cap a un model de ciutat més sostenible i avança també en una millora del paisatge”. “Volem situar Lleida en un espai d’excel·lència des del punt de vista de la gestió dels residus, volem una ciutat més verda i amb més qualitat de vida i confort per a tots els seus ciutadans i ciutadanes”. De fet, segons ha assenyalat el paer en cap “som la primera ciutat de Catalunya important que té un pla d’implantació de recollida de residus porta a porta”.

“L’èxit del projecte passa indispensablement per la complicitat i el compromís de tota la ciutadania”. “Apel·lo al civisme, el compromís i la responsabilitat de tots els lleidatans i lleidatanes en aquest projecte d’interès mutu”, ha destacat Larrosa.

“Lleida té un model global de sostenibilitat que s’està implantant a poc a poc, que inclou, a més a més d’aquest nou model de recollida de residus, avançar en temes de mobilitat sostenible, carril bici, punts de recàrrega de vehicles elèctrics, incorporació de vehicles híbrids en el sistema de transport col·lectiu, etcétera”, ha conclòs el paer en cap.

Per la seva banda, el regidor responsable de Medi Ambient de la Paeria, Joan Queralt, ha volgut posar en relleu “la importància d’augmentar els percentatges de recollida selectiva de residus tant en quantitat com en qualitat per contribuir amb el medi ambient i fer una ciutat més sostenible”. “Per tenir un reciclatge de qualitat, el reciclatge s’ha de fer en origen”, ha conclòs el regidor, qui també ha demanat paciència als veïns i veïnes en tot el procés d’implantació del nou sistema de recollida.

El nou sistema de recollida de residus porta a porta estableix que les escombraries s’han de treure entre les 20 i les 22 hores dels dilluns, dimecres i divendres (inclosos els dies festius) davant de la porta de casa, intentant no interrompre el pas de vianants.

La recollida porta a porta incorpora una nova fracció, l’anomenada multiproducte, que aplega en la mateixa bossa els envasos lleugers, el paper i el cartró. Així es facilita la recollida i el reciclatge d’aquests residus que, fins ara, es dipositàven en contenidors diferents.

Els dilluns s’haurà de treure l’orgànica i el multiproducte; els dimecres, l’orgànica i el rebuig; i els divendres, l’orgànica i el multiproducte. També hi hauran bosses especials de sanitaris per aquells habitatges amb necessitats especials com bolquers o similars. Aquest tipus de productes, que s’han de llençar al rebuig, es podran treure tots els dies de recollida. La única fracció que continuarà com fins ara, en contenidors de carrer, serà el vidre.

Cal destacar que el cubell de l’orgànica i les bosses de rebuig portaran un xip identificatiu, que servirà per conèixer el funcionament del servei i avisar, si s’escau, els veïns i veïnes que no reciclin correctament. Un equip d’educadors faran el seguiment de totes les incidències que es produeixin amb l’objectiu de donar resposta i millorar el sistema.

Per una correcta separació dels residus, cal recordar que:

- Orgànica: S’han llençar restes de menjar, taps de suro, bossetes d’infusions, paper de cuina i tovallons bruts, restes de jardinería, etcétera.

- Rebuig: Utensilis d’higiene, sorra d’animals domèstics, pols d’escombrar, etcétera

- Multiproducte: Bosses i envasos de plàstic, metàl·lics i de cartró, papers, porexpan, paper d’alumini, film transparent, etcétera

- Sanitaris: Compreses, tampons, bolquers, etcétera

- Vidre: Ampolles i envasos de vidre buits i sense taps

- Deixalleria: Aerosols, tòners i tintes, runa, aparells electrònics, roba, bombetes i fluorescents, càpsules de café, vidre pla, etcètera. Cal recordar que Lleida disposa de deixalleries mòbils a tots els barris. Es pot consultar el calendari i les ubicacions de la deixalleria mòbil i de les fixes al web: sostenibilitat.paeria.cat/porta-a-porta

Actualment, Lleida recicla de manera selectiva només el 30% dels residus, un percentatge encara allunyat dels objectius europeus, situats al voltant del 60%. Per assolir-los, Lleida vol imitar altres municipis catalans i europeus on fa anys que tenen instaurat, amb gran èxit, el sistema porta a porta.

La prova pilot, que ara s’inicia als barris de Ciutat Jardí i Vila Montcada, s’estendrà posteriorment a una zona de Balàfia i Pardinyes, Centre Històric i una zona de l’Horta.

Una vegada implantades les proves pilot es valoraran els resultats obtinguts i, si s’escau, es farà extensiu aquest nou model de recollida a tota la ciutat.

L’Ajuntament de Lleida inicia una campanya divulgativa entre els veïns i veïnes de Ciutat Jardí i Vila Montcada

L’Ajuntament de Lleida ha iniciat una campanya divulgativa entre els veïns i veïnes de Ciutat Jardí i Vila Montcada, amb visites informatives a tots els habitatges i assessorament personalitzat.

Tots els veïns i veïnes afectats pel nou sistema de recollida de residus porta a porta rebran la propera setmana una carta informativa explicant tot el procediment.

A partir del 8 d’octubre s’iniciaran les visites informatives i l’assessorament personalitzat a tots els habitatges, on es repartirà el kit del porta a porta, que inclou:

- Un cubell airejat per a les restes orgàniques

- Un cubell per treure l’orgànica al carrer

- Un fulletó informatiu

- Un imant per la nevera

- Bosses compostables per a l’orgànica, bosses per al multiproducte (envasos lleufers i paper i cartró) i per al rebuig per a tot un any

A més a més, per tal de conèixer amb més detall com funciona el porta a porta, s’han organitzat dues sessions informatives, que tindran lloc a l’Escola Ciutat Jardí, al carrer d’en Carmelo Fenech s/n de Lleida, els dies 16 i 30 d’octubre a les 19:30 hores.

En les sessions informatives es repartirà el kit del porta a porta a tots els veins i veïnes que encara no el tinguin. També s’habilitarà un punt d’informació a l’Arborètum (Carrer Enric Farreny, 49), que romandrà obert del 18 d’octubre al 23 de novembre tots els dijous i divendres d’11 a 16 i de 17 a 20 hores de la tarda.

Per a obtenir més informació o resoldre tot tipus de dubtes sobre el nou sistema de recollida de residus porta a porta, la Paeria ha habilitat el correu electrònic info@portaaportalleida.com i el web sostenibilitat.paeria.cat/porta-a-porta. També estarà disponible el telèfon mòbil 671 336 865.

 

Imatge: @Hermínia Sirvent

Et destaquem...