Habitatge i Transició Ecològica

Et trobes a:Inici/Habitatge i Transició Ecològica/Notícies/Projecte "Recuperació de les varietats locals de l'Horta de Lleida”

Projecte "Recuperació de les varietats locals de l'Horta de Lleida”

La Paeria presenta aquest projecte que es durà a terme a través del voluntariat de la gent gran i pretén recuperar les varietats tradicionals d'hortalisses i fruita i els coneixements pagesos de l'agricultura tradicional de l'Horta de Lleida

Data publicació: Divendres 01, gener del 2010


Imatge de la notícia Projecte "Recuperació de les varietats locals de l'Horta de Lleida”
L’Ajuntament de Lleida ha presentat aquest dimecres el projecte “Recuperació de les varietats locals de l’Horta de Lleida a través del voluntariat de la gent gran”. El projecte, desenvolupat per la Fundació Lleida 21 i amb el suport econòmic del Patronat de Promoció Econòmica de la Diputació de Lleida, pretén recuperar les varietats tradicionals d’hortalisses i fruita i els coneixements pagesos de l’agricultura tradicional de l’Horta de Lleida.

L’agricultura que es practicava a l’Horta, lligada al territori i a les seves condicions edafoclimàtiques i socioeconòmiques, ha donat com a resultat una sèrie de pràctiques, un ‘saber fer’, uns costums, una cultura agrícola... típiques d’aquest país. A més, al llarg dels anys s’han desenvolupat una sèrie de varietats locals d’hortalisses i fruita úniques de la zona de l’Horta.

Les varietats locals són aquelles que han estat conreades durant segles, que s'han adaptat a les condicions de la seva àrea d'utilització tradicional i que han sobreviscut al pas del temps a base de traspassar el material de sembra de pares a fills. Malgrat això, en molts casos, les varietats locals s'han vist desplaçades per altres varietats comercials intensives. La pèrdua d'aquestes varietats suposa la pèrdua d'un recurs de gran valor ambiental i que forma part de la cultura i la història local de Lleida.

Les varietats locals presenten diversos avantatges:

- Tenen major adaptació a les condicions de cultiu locals: més adaptades a les condicions de Lleida.
- Tenen usos i qualitats específics que diversifiquen la base alimentària.
- Tenen diferent sabor, aroma i gust.
- Són altament nutritives.
- Contribueixen a mantenir els coneixements agrícoles tradicionals.
- Augmenten la biodiversitat de l'agrosistema.
- Afavoreixen el desenvolupament de l'economia local.

Les varietats locals són un element d'identitat del territori, de la cultura, la història i la gastronomia de l’Horta de Lleida.

Fins avui a l’Horta de Lleida no s’ha fet mai una prospecció per a identificar les varietats locals hortícoles i fructícoles. L’estudi es complementa amb la recopilació de tota la informació que va lligada a les varietats locals: les tècniques de cultiu, els usos gastronòmics, les tradicions, les anècdotes, ... amb l’assessorament i el seguiment científic de la Universitat de Lleida, a càrrec de la Dra. Astrid Ballesta i la Dra. Cristina Chocarro.

D’altra banda, el projecte té l’objectiu de donar a conèixer entre la població la importància de l’Horta de Lleida, com a espai agrari únic, amb un paisatge amb identitat pròpia i que forma part de la història de Lleida.

El projecte compta amb la participació dels voluntaris sèniors (gent gran) de l'Ajuntament de Lleida, ja que és la gent gran qui coneix les pràctiques tradicionals i, com en altres llocs, són majoritàriament qui cultiven i mantenen les varietats locals.

En aquesta jornada també s’han presentat dues experiències de recuperació de varietats locals a Catalunya. En Jaume Brustenga, de l’associació ERA (Espai de Recursos d’Agroecologia) de Manresa, presentarà les varietats recuperades a la Catalunya Central; en Gerard Batalla, de l’associació Slow Food de Balaguer, presentarà els resultats de les varietats localitzades a La Noguera. La xerrada es complementa amb una mostra fotogràfica de fruiters de varietats locals de la Catalunya Central.

Et destaquem...