Habitatge i Transició Ecològica

Et trobes a:Inici/Habitatge i Transició Ecològica/Notícies/Visites domiciliàries als 1.200 habitatges de Ciutat Jardí i Vila Montcada per explicar el nou sistema de recollida domiciliària de residus porta a porta

Visites domiciliàries als 1.200 habitatges de Ciutat Jardí i Vila Montcada per explicar el nou sistema de recollida domiciliària de residus porta a porta

Els equips d'informadors ambientals ja han visitat 1.153 llars i han repartit 603 kits per fer la recollida, a més d'organitzar diverses sessions informatives i establir un punt d'atenció fix El regidor Joan Queralt destaca que Lleida fa una clara aposta per la sostenibilitat amb el nou model per tal de millorar els índexs de reciclatge i acostar-los als estàndards europeus

Data publicació: Dijous 25, octubre del 2018


Imatge de la notícia Visites domiciliàries als 1.200 habitatges de Ciutat Jardí i Vila Montcada per explicar el nou sistema de recollida domiciliària de residus porta a porta

La campanya prèvia a la posada en marxa del nou sistema de recollida domiciliària porta a porta a Ciutat Jardí, Vila Montcada i una petita part del barri de Camp d'Esports està ja a ple rendiment, amb visites domiciliàries a cadascun dels 1.200 domicilis que participen en aquesta prova pilot, que s'iniciarà el pròxim 5 de novembre.

El regidor d'Hàbitat Rural i Sostenibilitat, Joan Queralt, ha visitat avui un d'aquests domicilis, concretament al carrer Monestir de Vallbona, on un equip d'informadors ambientals han informat al veïnat de com funciona el nou model de recollida i per quins motius es fa. A més, han aclarit els seus dubtes sobre la separació de residus a les llars i els hi ha fet entrega del kit de recollida porta a porta, que inclou el material necessari per fer la recollida selectiva durant tot un any.

El regidor ha destacat que la posada en marxa d'aquest sistema obeeix a l'exigència de les normatives europees d'incrementar la brossa que es recicla, que haurà d'arribar per sobre del 50% l'any 2020, quan amb el sistema actual de contenidors al carrer es fa molt difícil superar el 25-30%. Queralt ha remarcat que la ciutat fa una clara aposta per la sostenibilitat mitjançant aquest nou model. "Entenem que no és fàcil, perquè es tracta de canviar un hàbit domèstic tan habitual com llençar les escombraries, però per altra banda, és un sistema que si es fa com toca generarem molts menys residus. Està demostrat que el reciclatge en origen a les cases té un bon rendiment i evitarem llençar moltíssima brossa barrejada a l'abocador que suposa un gran cost pel municipi", ha afirmat Queralt.

De moment, i després d'enviar una carta informativa prèvia, des del dia 8 d'octubre fins avui s'han visitat un total de 1.153 habitatges. En 550 d'ells no s'ha trobat ningú i es farà una segona visita, a més de deixar l'avís perquè els veïns i veïnes coneguin que poden passar a informar-se i recollir tot el material al punt d'informació fix que hi ha a l'Arborètum (C/ Enric Farreny 49). Així, s'han repartit ja 603 kits als veïns, que inclouen:

• Un cubell airejat per les restes orgàniques

• Un cubell per treure l'orgànica al carrer

• Un fullet informatiu

• Un imant per la nevera

• Bosses compostables per a l'orgànica, per al multiproducte (envasos lleugers, paper i cartró) i per al rebuig, suficients per a tot un any

Es compta amb un equip format per un coordinador i cinc informadors que fan les visites als domicilis. A més, el passat 27 de setembre es va fer una presentació adreçada a les associacions de veïns i entitats d'aquests barris, on es van recollir les seves aportacions. Posteriorment, el 16 d'octubre, a l'escola Ciutat Jardí es va fer una primera sessió informativa que va comptar amb la participació d'uns 200 veïns. El dia 30 se'n farà una altra, també a l'escola, a les 19.30 hores. Aquestes accions es complementen amb el punt d'informació permanent que hi ha l'Arborètum, on es pot recollir també el kit. Està obert els dijous i divendres d'11.00 a 16.00 i de 17.00 a 20.00 hores.

Un sistema més eficient i que redueix les molèsties de la recollida

El nou sistema de recollida selectiva dels residus consisteix a deixar els residus ben triats davant de la porta de casa. Les diferents fraccions de deixalles tenen uns dies i hores de recollida establerts per facilitar la tasca dels serveis municipals. En aquest cas, serà entre les 20 i les 22 hores dels dilluns, dimecres i divendres (inclosos els dies festius).

Els beneficis d'aquest sistema són que fa desaparèixer la majoria de contenidors del barri; resulta més còmode per als veïns perquè poden dipositar els residus a la porta de casa (excepte les ampolles i els envasos de vidre que seguiran en contenidors); millora l'aspecte i la neteja dels carrers i places; redueix els sorolls i les molèsties perquè hi haurà menys vehicles de recollida al carrer; i, sobretot, perquè millora el reciclatge i la recuperació de residus a la ciutat.

La recollida porta a porta incorpora un canvi important, amb la creació d'una nova fracció, anomenada multiproducte, que aplega en la mateixa bossa els envasos lleugers, el paper i el cartró. Així es facilita la recollida i el reciclatge d'aquests residus que, fins ara, es dipositaven en contenidors diferents.

Per a obtenir més informació o resoldre tot tipus de dubtes sobre el nou sistema de recollida de residus porta a porta, la Paeria ha habilitat el correu electrònic info@portaaportalleida.com i el web sostenibilitat.paeria.cat/porta-a-porta.

Et destaquem...