Habitatge i Transició Ecològica

Recursos didàctics plana principal

 

Informació general
El riu al seu pas per Lleida
Punts singulars
Recursos didàctics Propostes lúdiques

 

El riu Segre, des del punt de vista educatiu

 

El pas del riu a les nostres terres deixa una profunda petjada. Les seves aigües, font  de vida enmig d'un territori semi-àrid, ens expliquen  el passat  de la nostra ciutat i de la nostra cultura, i ens connecten a un territori extens i divers. El riu doncs, esdevé un bon recurs educatiu per a les escoles de Lleida  que treballen per comprendre la realitat local i les seves possibilitats.
nens

 

Què pots trobar en aquesta pàgina?

 

 

PROPOSTES DIDÀCTIQUES PER REALITZAR AMB ELS  ALUMNES


Idees per construir la teva pròpia activitat, propostes de visites  ja muntades,  exposicions, etc...
Tria i remena la que més s'ajusti als teus interessos...

 

MICROXARXA "EL SEGRE, MOLT MÉS QUE UN RIU"

Proposta de la microxarxa pel curs 2022/2023

A més, recull d'informació de la Microxarxa "El Segre, molt més que un riu" del curs 2020/2021 de l'Agenda 21 Escolar de Lleida.

 

Trobareu informació didàctica i pedagògica sobre el riu i els problemes ambientals i les activitats realitzades pels centres educatius

 

 

Propostes didàctiques per treballar amb els alumnes

 

observant

1 Activitats de "l'Any Riu Segre"

2 Visites guiades

3 Adopció d'un tram de riu

4 Exposicions

5 Audiovisuals

 

 

1 ACTIVITATS de "l'Any Riu Segre"*

*Activitats dissenyades pel  grup de treball del Riu Segre durant el curs 2010-2011. Creades en el marc de la celebració de l'Any del RIu Segre, amb l'objectiu de fomentar l'apropament, l'estudi i la coneixènca del nostre el riu. Són  propostes obertes,  exemples de partida, que poden ser  adaptades a cada realitat.

Activitat Descripció
"Fem nostre el riu!

Es proposa la construcció d'un mural del tram del Segre al pas per el terme de Lleida, en  el que  s'aniran representant  elements  relacionats amb  el riu, tant els coneguts com els que es descobreixin en  una  visita a camp. Els elements poden ser naturals, antròpics, punts singulars, etc.  o els resultants de la investigació per resoldre preguntes, que els alumnes s'hagin formulat.

És una activitat  autoguiada, i adaptable a diferents nivells de l'alumnat:  des de CI fins a CS

"Com t'imagines un cartell per donar a conèixer les comportes de Lleida?"

Les comportes de Lleida són un element clau  del riu Segre al seu pas per Lleida. El seu estudi ens pot desvetllar molts secrets sobre  la vida al riu en temps passats, l'entorn natural que en depèn, la realitat del nostre riu avui...

L'activitat proposa un treball interdisciplinar i dinàmic sobre el riu  a partir d'un repte que es planteja : " el disseny d'un cartell informatiu"sobre les comportes.

Per la seva interdisiplinàrietat i dinàmica, es pot plantejar com un projecte transversal.

Si haguessis de treure un pont del nostre riu, quin creus que causaria menys impacte?"

 

A partir del plantjament d'una pregunta clau sobre els ponts de Lleida,  aqusta activitat permet aprofundir en la relació que tenim els lleidatans amb el riu i la seva funció actual.

L'activitat proposa una bateria de propostes transversals les quals poden adapar-se segons el grau de complexitat que interessi a cada centre.

Es pot plantejar com a projecte transversal.

 

2 VISITES GUIADES

 

Visites didàctiques guiades a  la Mitjana, proposta de Lleida en Viu La visita permet apropar-se i entendre les relacions que s'estableixen entre els diferents elements que conformen l'ecosistema de ribera a Lleida: l'aigua, el sòl, la vegetació i la fauna.També es preten treballar i reflexionar sobre la nostra relació amb aquest bosc de ribera.
Descobrim els Aiguamolls de Rufea. Lleida en Viu L'activitat permet descobrir aquest ecosistema d'aiguamolls en procés de recuperació i ple d'història. Des de la seva formació fins a l'estat actual, tot relacionat amb la dinàmica del riu, les explotacions extractives i l'activitat de l'horta
Activitats del Museu de l'Aigua Un conjunt de visites a tots els seus espais i rutes  dissenyats per a que l'alumnat conegui els usos diversos que els humans donem a l'aigua i aprenguin de primera mà a valorar els recursos naturals i culturals que comporta.

 

3 "ADOPCIÓ" D'UN TRAM DE RIU

Projecte Rius 

 

L'objectiu principal d'aquest projecte és estimular la participació activa dels alumnes  en la conservació i millora dels nostres rius. Fomenta l’apropament de la gent al riu i permet conèixer com són i com funcionen els ecosistemes fluvials, els organismes que hi podem trobar, la seva importància ambiental i social, la pràctica d'una metodologia científica senzilla, així com els problemes que pateixen i què podem fer per millorar-los.


És una iniciativa de l’Associació Hàbitats

 

 

4 EXPOSICIONS

Exposició:

El Segre, la memòria d'un riu

Organitzada per l'Ateneu Popular de Ponent, l'Associació de Veïns de Grenyana, l'Associació Amics de la Natura el Xop i l'Associació de Veïns de Butsènit, en col·laboració amb Lleida Ambiental, el Museu de l'Aigua i la Paeria.

L'exposició ens trasporta fa molts anys, quan el Segre era molt diferent de com el coneixem avui, i els habitants de Lleida en feien un ús ben diferent d'ara...Les imatges ens ensenyen la relació que els nostres avantpassats tenien amb el riu, molt diferent a la dels nostres dies...

Inici

 

5 AUDIOVISUALS

 

Càpsules audiovisuals

Petites produccions audiovisuals de pocs minuts per posar de relleu la importància de l'entorn fluvial a Lleida, creades per al Centre d'Interpretació de la Mitjana al 2020 en el marc del projecte Interreg POCTEFA TTFS.

1-  El parc de la Mitjana

El Parc de la Mitjana és una zona humida a les portes de la ciutat de Lleida, amb gran rellevància natural i social. En aquest vídeo podreu conèixer les seves característiques, així com la història de l’espai i l’origen del Parc.

També disponible en castellà: El parque de la Mitjana.

2-  El riu Segre a Lleida

El riu Segre és, sens dubte, un dels elements que més han definit la nostra ciutat i el territori del seu entorn. El vídeo recull com ha estat aquesta relació entre riu i ciutat al llarg dels segles.

També disponible en castellà: El río Segre en Lleida

3-  Els valors naturals del riu. El bosc de ribera

Els rius i els seus boscos són espais de gran riquesa natural i biològica, però també una important font de recursos per a les persones. En aquest vídeo es presenten alguns dels usos i impactes que tenen les activitats humanes sobre els rius, així com la importància de la flora i la fauna pròpia dels boscos de ribera.

També disponible en castellà: Los valores naturales de los ríos. El bosque de ribera. i en francés: Les valeurs naturelles des fleuves. La ripisylve, la forêt riveraine.

Inici

 

 

Tens dubtes? pregunta als experts

 

 

Et destaquem...